Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата подхваща незаконния добив на злато по поречието на реките

Прокуратурата подхваща незаконния добив на злато по поречието на реките

Defakto.bg
За незаконен добив на злато чрез промиване на пясък по коритото на река Струма в Кюстендилско, сигнализираха правозащитници. Снимка БНР

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Министерство на енергетиката  (МЕ) с искане да провери дали на територията на страната се извършва нерегламентиран добив на злато по поречието на реките, съобщават оттам.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на твърдения в медиите, че по поречието на река Струма се извърша нерегламентиран добив на злато.  Прокуратурата е  ангажирала и териториалните прокуратури в страната да възложат проверки от същото естество на кметовете на населените места, съобразно компетентността им по чл. 90 ал. 1 т. 5 б. “а“ и чл. 93 ал. 2 от  Закона за подземните богатства (ЗПБ).

Правозащтиници сигнализираха незаконен добив на злато чрез промиване на пясък по коритото на река Струма в Кюстендилско. Наскоро и от областната дирекция на полицията в Кюстендил съобщиха, че е образувано досъдебно производство след проверка в землището като с. Дворище.

Злато чрез промиване на пясък и на баластра се прави и в района нас. Раждавица, в близост до местния храм „Св. Богородица“. Там имало разположена техника и през уикенда.  Дори вече се изкупуват частни земи, които се разкопават заради златото, а след това терените не се възстановяват, посочват правозащитници от Кюстендил.

„Изкупуват земята, махат хумуса, след това изкопават, изваждат и след това връщат земята обаче камъните  като са разбутани там 50 години не пониква нищо, освен буреняци. То си има багер и един камион, върху който има система от сита“, илюстрират проблема те.

ВАП посочва, че след проверките на Министелството на  енергетиката  и  кметовете, трябва да й се изпрати  информация, в която да е описан броят на проверените случаи, броят на установените нарушения, както и броят на съставените актове за установяване на административни нарушения и на издадени наказателни постановления.

Ако бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури, за което да се информира и ВАП.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.