Последни новини
Home / Законът / След решение на Съда на ЕС: Ахладова свиква спешно работна група за промени в контрола на Европейската заповед за арест

След решение на Съда на ЕС: Ахладова свиква спешно работна група за промени в контрола на Европейската заповед за арест

Defakto.bg

По повод решението на Съда на Европейския съюз, че  България не е изпълнила задължението си да осигури  предварителен съдебен контрол върху Европейската заповед  за арест( ЕЗА),  издавана от прокуратурата , министър Ахладова „в бърз порядък“  е свикала работна група за решаване на проблема.  В групата ще вземат участие представители на  съдебната власт, Висшия адвокатски съвет и академичната общност,  гласи съобщение на ведомството.

В същото време депутатите от 44-о Народно събрание вече са в предизборна кампания и нямат редовни заседания, а на 25 март ще се съберат, за да се разпуснат. Възможно е обаче „при необходимост“ да бъдат свикани извънредни заседания.

България не е изпълнила задължението си да въведе ефективна защита при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА),  обяви   Съдът на Европейския съюз по преюдициално запитване на Обединеното кралство по повод на ЕЗА, издадена от Районна прокуратура-Свищов.  Районният съд в Уестминстър  оспорва валидността на издадената от българския прокурор ЕЗА защото не е  съобразена с Рамково решение 2002/584. – нито актът на прокурора, с който се разпорежда задържането на издирвания, нито самата ЕЗА подлежат на съдебен контрол преди предаването на издирваното лице. Така за първи път задържаният ще се изправи пред съд в предаващата държава, а съдебният контрол в изпращащата ще е едва след като ѝ бъде върнат в изпълнение на самата ЕЗА, посочват британските  магистрати.

Сред множеството аргументи по казуса, Съдът казва:   „Наличието на съдебен контрол върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едва след предаването на издирваното лице е в разрез със задължението на издаващата държава членка да въведе процесуални правила, позволяващи на компетентна юрисдикция да упражни, преди това предаване, контрол за законосъобразност на националната заповед за задържане или на съдебния акт със същата юридическа сила, приети също от прокурор, или също на европейската заповед за арест“.

В конкретния случай това означава, че  трябва да бъде упражнен съдебен контрол или над постановлението на прокурора за 72-часово задържане, въз основа на което е издадена ЕЗА, или над самата европейска заповед арест, преди България да я изпрати на изпълняващата държава.

Липсата на законоустановено правило за предварителен съдебен контрол крие релни опасности  държавите членки да не  зачитат издадените заповеди за арест от България.

Още преди година бившият зам. министър на правосъдието Андрей Янкулов в статия за Де Факто очерта проблема и  опасностите  пред страната,  но никой в правосъдието не  забеляза това, поне доколкото то засяга репутацията на страната като член на ЕС.  По онова време министър на правосъдието бе „най-добрият юрист“ в ГЕРБ – Данаил Кирилов.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.