Последни новини
Home / Законът / „Боец“ обжалва отказа на ЦИК да санкционира Борисов за агитация с джипката

„Боец“ обжалва отказа на ЦИК да санкционира Борисов за агитация с джипката

Defakto.bg

 

Гражданско сдружение „Боец“ обжалва пред Върховния административен съд мълчаливия отказ на  ЦИК да се произнесе  по  сигнала на сдружението и да наложи санкции на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и Николай Нанков за неправомерно ползване на  държавен ресурс по време на изборната кампания.

Както Де Факто писа,  във вторник в 23 ч. ЦИК разгледа жалбите на БОЕЦ и БСП и ги отхвърли в графата  „за сведениес по 6 гласа  „за“ санкция и  по 10 гласа „против““,  без да се произнесе по същество.  И в двете жалби  се настоява,  че премиерът и  министрите му трябва да  бъдат санкционирани за нарушение  на правилата за финансиране на предизборната кампания и противоправно използване на  държавен транспорт, охрана и логистика за партийна пропаганда в предизборна обстановка. Всичко това е в нарушение на чл. 182 ал. 3 и чл. 181 на ИК, настояват в жалбата си от БОЕЦ.

В един от линковете, представени от сдружението се вижда как на фона от поредица автомобили, с които са пристигнали Борисов Дончев и Нанков, премиерът казва:  „Нашата предизборна кампания е лесна – работа, работа, работа! „ .

Мнозинството на ЦИК от ГЕРБ,  обаче  се обедини около тезата: „Каквото говори Борисов е политика на правителството, а не  прредизборна  кампания .

Един от представители в ЦИК от левицата попита –  дали стоенето в  двора на един храм  посред изборна кампания като кандитат депутат , който дава  указания как ще се оправи това и онова по тази или в онази праграма за саниране или  финансиране,  е част от вътрешната и външната политика на държавата,  или си е чиста изборна агитация.

Отговорът бе: Естествено, че ще ползва автомобил на НСО , като не е изязъл отпуска!  Преди да се изсипят нови аргументи за и против  джипката, се намеси председателят на  ЦИК, който отбеляза, че според Закона за НСО Бойко Борисов трябва да ползва охрана. Не каза нищо за Изборния кодекс, в който има абсолютната забрана за ползване на държавни средства в предизборната кампания.

Всички ежедневно сме свидетели на наглостта на Борисов и съучастниците му, които с държавната джипка и охрана обикалят села и паланки и си правят на наш гръб предизборната кампания„, посочват от „Боец“.

По закон  министър-председателят и министрите не са  длъжни да излизат в отпуск за кампанията, макар и да са кандидати за депутати, но нямат право да използва публичен ресурс за агитацията, в т.ч. и държавния джип.  Според чл. 182 (3)  от ИК  е забранено   ползването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, а  всяка организирана или „случайна“ среща в предизборна кампания с избирателите,  особено на министър председател и министри,  няма друго предназначение освен изборна пропаганда и агитация, коментират  спецовето по изборно право.   Санкцията, която бе отказана, е от 3 до 15 хил. лв. При рецидив – още по-голяма. Това обаче в правовата ни държава се случва, само ако правоприлагащия орган поиска да приложи закона спрямо високопоставените началници.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.