Последни новини
Home / Законът / Борисов спря имунизацията с „Астра Зенека“, Нинова с 15 въпроса към правителството за ваксинацията (обновена) 

Борисов спря имунизацията с „Астра Зенека“, Нинова с 15 въпроса към правителството за ваксинацията (обновена) 

Defakto.bg

 

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й,  съобщи пресцентърът  на МС.

Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“,  категоричен бил Борисов на работно съвещание.  Той казва, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, приключва  въпроса за отговорността той.  Министърът на здравеопазването Костадин  Ангелов, след като посочва, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“, е предложил да издаде  заповед за временно  прекратяване на прилагането на Оксфордската ваксина.

Здравният министър се е спрял и на тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите. Ангелов посочва,  че хоспитализираните деца до 18 годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години – 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. „Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“.

Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март –  33 600 дози от Модерна“, казва изп. директор на агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По-късно той  разпореди да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca („АстраЗенека“). В  съобщение на здравното министерство се посочва, че основание за заповедта е и подаден днес сигнал от РЗИ-Пловдив за починала пациентка след приложение на ваксината от вчера.  Жената е от  Йоаким Груево с придружаващи заболявания и сърдечна недостатъчност.   На този етап лекарите не сочат   пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта.

До днес  здравните власти твърдяха, че няма проблем с проверяваната партида „АстраЗенека“ и тя продължаваше да се слага. „България е получила около 30 000 дози от проверяваната партида, като около 90% от тях са приложени„,  заяви Ангел Кунчев.

Досега 10 европейски страни са спрели ваксинацията с „АстраЗенека“ – част от тях преустановиха само проблемни партиди, друга част – изцяло. Това са Румъния, Исландия, Австрия, Люксембург,  Естония, Литва, Латвия, Дания, Норвегия и Италия.

След като бе спряна имунизацията с  „Астра Зенека“,   лидерът на БСП Корнелия Нинова постави  15 въпроса към правителство, свързани със здравето на хората и ваксинационния план.  Сред тях са колко ваксини са поръчани, на кои производители, каква част от тях са платени и на каква цена, има ли закъснения в доставките и по какви причини, както и предвижда ли правителството да започне преговори за доставка на други видове ваксини. Въпросите са отправени по  Закона за достъп до обществената информация, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Ето ги:

1.. Какъв брой ваксини са поръчани за страната ни по видове и производители?

2. Има ли договорени ваксини, какви и колко извън квотното разпределение на Европейския съюз?

3.. Колко на брой ваксини и от кои видове/производители са платени и на каква цена?

4. Какви са графиците за доставка по всеки договор и вид ваксина?

5. Колко броя ваксини са доставени и от кои видове?

6. Има ли закъснение по договорените графици за доставка на ваксини? Ако има, от кои видове и производители, какво е количеството на неизпълнените доставки, както и какви са причините за това?

7. Колко души са ваксинирани, съответно с една или две дози по видове ваксини?

8. Има ли ваксини, които се съхраняват като резерв за втора доза или друга причина?

9. Какво е реалното изпълнение на имунизационния календар по професионален и социален критерий /професии на първа линия, възрастни хора и други?

10. В кои професионални и социални групи има забавяне на имунизационния календар, какви са причините за това?

11. Какви са критериите по които се определя коя професионална или социална група с кой вид ваксина се ваксинират?

12. Има ли изработени обективни критерии, по които регионалните държавни и общински структури могат да налагат мерки за ограничаване и овладяване на здравната криза /брой заразени, брой хоспитализирани или друго/, при какви обстоятелства, какви мерки се налагат/затваряне на училища и детски градини, заведения за хранене, държавни и местни администрации и други/?

13. Колко души, съответно какъв процент от населението трябва да се ваксинира, за да се достигне до така наречения „стаден имунитет“ и кога Министерство на здравеопазването смята, че ще се случи това?

14. Предвижда ли правителството и здравните власти стартирането на преговори за доставка на други видове ваксини и други производители? Ако да, с кои производители и какви са предприетите действия?

15. Предвижда ли правителството и здравните власти да подпомагат трети страни с количества ваксини? Ако да, кои страни, с какво количество ваксини, от кой вид и с какъв административен акт е взето това решение?

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.