Последни новини
Home / Законът / С 3 на 2 гласа: „Невинен“ за Йоан Матев за убийството в Борисовата градина през 2015 г. (допълнена)

С 3 на 2 гласа: „Невинен“ за Йоан Матев за убийството в Борисовата градина през 2015 г. (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата: Виновен е, ще протестираме присъдата

Йоан Матев е невинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина в София. Това реши петчленен състав на Софийския градски съд (СГС) днес.

Съдия Руси Алексиев

Но не единодушно – оправдаването е постановено с гласовете на младшия съдия Андрей Георгиев и двама съдебни заседатели. „Виновен“ – е становището на зам.-председателя на СГС и председател на състава Руси Алексиев и на един заседател. По закон се зачита решението на мнозинството.

Това е първият съдебен финал за трагедията, разиграла се преди повече от пет години. Процесът в СГС продължи три години, включително и заради ред искания на защитата.

Йоан Матев бе обвинен за умишленото убийство на Георги Игнатов, смъртоносно наръган с нож, едва през 2017 г. Тогава разследващите съобщиха, че показания срещу него е дал и по-малкият му брат. Той не застана пред съда, бе отказал да свидетелства. Ключови за обвинението станаха кадри от камера, заснела фигура близо до мястото и часа на убийството.

Прокуратурата търсеше на Матев отговорност като на непълнолетен (през юни 2015 г. той не е навършил 18 г.) и настояваше за максималното наказание от 12 г. затвор. Това искаха и близките на убития  Георги, предявиха и искове от по 200 000 лева обезщетение.

Невинен, бе позицията на защитата. „Искрени съболезнования на близките на Георги Игнатов. Но аз нямам нищо общо с тази трагедия и моля да бъда оправдан“, бе лаконичен в последната си дума пред съда днес самият Йоан Матев.

От април миналата година той е под „домашен арест“ и с електронна гривна. След оправдателната присъда днес СГС определи най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Съдия Руси Алексиев накратко представи мотивите – и на мнозинството, и на несъгласните. Петимата от съдебния състав са единодушни – безспорно е доказано, макар и чрез косвени доказателства, че подсъдимият Йоан Матев е лицето, заснето на камерите, присъствал на мястото на престъплението и се е оттеглил от него.

Тримата от състава обаче приемат, че няма нито преки, нито косвени доказателства, че именно Матев е държал ножа и нанесъл фаталната рана.

Според двамата на „особено мнение“ има изградена верига от косвени доказателства и относно това обстоятелство.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Протест ще има, обявиха от СГП.

„Присъдата е неправилна и събраните по делото доказателства – свидетелски показания, експертизи, справки от мобилни оператори и др., сочат по безспорен начин авторството на деянието. В хода на разследването е установен начинът на извършването му, открито е оръжието на престъплението, което съответства на нанесеното травматично увреждане, вследствие на което е настъпила смъртта на Г.И., на 15 години.

Прокуратурата счита, че въз основа на всички събрани доказателства единствената справедлива присъда за извършеното тежко умишлено престъпление е максимално допустимата по закон в този случай – 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на деянието подсъдимият е бил непълнолетен“,се казва в съобщение на ПРБ.

Адвокат Ина Лулчева, цитирана от БНР, е категорична:

Смятам, че никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството (открит в шшахта две години по-късно, б.р.), че той действително е бил намерен там и е стоял там две години, няма по делото. Очевидно съдът е приел същото„.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.