Последни новини
Home / Актуално / СЕ: България да ограничи влиянието на главния прокурор и въведе съдебен контрол над всички откази на прокуратурата

СЕ: България да ограничи влиянието на главния прокурор и въведе съдебен контрол над всички откази на прокуратурата

Defakto.bg

Комитетът на министрите на Съвета на Европа излезе с първа резолюция след като България въведе фигурата на прокурор, който разследва главния прокурор и неговите заместници.  В нея се подчертава „важността да бъде намалено евентуалното влияние на главния прокурор във Висшия съдебен съвет и да се обмислят подходящи мерки в този смисъл преди избора на нов съвет през 2022 г.„,  съобщава БТА.

Министрите към Съвета на Европа по линия на  „Права на човека“ са оценили  изпълнението от България на решенията на Европейския съд, съобщават от пресслужбата на институцията.  В разпространената оценка се съдържа преглед на действията по две дела, едно от които за убийството през 2002 г. на прокурора Николай Колев. Комитетът е заключил (за пореден път), че това дело засяга  липсата на гаранции за независимостта на разследванията, които засягат главния прокурор и други близки до него високопоставени служители.

Министрите отбелязат, че законодателните промени за въвеждане на специален прокурор за разследване на главния прокурор включват положителни разпоредби, и приветстват като важна стъпка въвеждането на съдебен контрол на отказите на специалния прокурор да образува досъдебно производство.  Но  законодателните промени  в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които е въведен специалният прокурор  съдържат пропуски и недостатъци.  

Комитетът настоятелно призова властите да въведат съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство по всички дела, като това да бъде придружено от „мерки за избягване на прекомерно допълнително натоварване на съдиите и прокурорите“. 

Предвид настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) промените може да се окажат недостатъчин,  за да се изключи влиянието на главния прокурор върху избора и отчетността на специалния прокурор, се посочва в резолюцията.  В нея е отбелязано, че  новият прокурор се избира с мнозинство от 15 от общо 25 членове на ВСС, а прокурорската колегия има 11 членове.  В тази връзка се казва:  „С оглед на настоящия състав на Висшия съдебен съвет те може да не са достатъчни, за да се изключи влиянието на главния прокурор върху назначаването и отчетността на специалния прокурор, тъй като 11-те членове на Прокурорската колегия могат да наложат вето на подобни решения, да наложат кандидати, приемливи за главния прокурор или да станат основния компонент на мнозинството“.

Важността „да  бъде намалено евентуалното влияние на главния прокурор във Висшия съдебен съвет “ означава да се обмислят  подходящи мерки „преди избора на нов съвет през 2022 г“, посочва  Комитета на министрите .

България ясно е приканена за въвеждане на процедура за временното отстраняване на главния прокурор от длъжност по Закона за съдебната власт – липсата на такава законова възможност бе остро критикувана от лявата опозиция в парламента и юридическата общност, но управляващите останаха непреклонни в отказа си.   Така се очерта абсурдът –  специалният прокурор  може да  бъде отстраняван от Главния  (по общия ред на чл. 230 ЗСВ), но Главния остава на поста си и когато е разследван за умишлени престъпления.

Комитетът призовава и за правила за независимо заместване на специалния прокурор извън случаите на еднократни спешни действия по разследването, или за списък от магистрати, които да бъдат готови да действат временно като прокурори.

СЕ  препоръчва на властите у нас да дадат становище дали въвеждането на по-кратък мандат на първия специален прокурор не е необходимо, за да могат законовите промени да влязат в сила без излишно забавяне.  До края на годината се очаква следващата оценка на европейските министри по посочените дела.

На 9 март,  Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента срещу създаването на фигурата на „специалния“ прокурор, който ще разследва Главния.

Президентът Радев първо наложи вето, а после aтaĸyвa пpoмeнитe в HΠK и в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт зapaди нapyшeния нa пpинципитe нa нeзaвиcимocт нa cъдeбнaтa влacт, paвeнcтвo нa гpaждaнитe пpeд зaĸoнa и нeдoпycĸaнe нa пpивилeгии, зaбpaнaтa зa cъздaвaнe нa извънpeдни cъдилищa и извaждaнeтo нa “ocoбeния” пpoĸypop oт йepapxичнaтa cиcтeмa зa pъĸoвoдcтвo и ĸoнтpoл в ΠPБ, ĸoeтo cъздaвa pиcĸ oт пpoизвoл.

Очаква се,  Конституционният съд да не бави решението си – че законовите промени, въвели „надглавния“ прокурор у нас, дадоха и само три месеца на Пленума на ВСС да избере този обвинител. Срокът изтича в края на май.  Както Де факто писа,  след ка делото бе допуснато за разглеждане от КС, Висшият съдебен съвет има шанс да изчака неговото произнасяне, и то без да е задвижил по същество процедурата за избор на „специален“ прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.