Последни новини
Home / Актуално / Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Defakto.bg

Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение и видеоизлъчване от преброяването на бюлетините в идния парламентарен вот.

Съдия Красимира Милачкова

Решението е на съдиите Весела Цанкова – председател, Красимира Милачкова – докладчик и Елеонора Попова.

То идва при повторно завъртане на казуса в АССГ, след като Върховният административен съд го задължи да се произнесе по същество.

Делото е по жалба на Koaлиция „Дeмoĸpaтичнa Бългapия – Oбeдинeниe“ cpeщy cъвмecтни Уĸaзaния oтнocнo oбpaбoтвaнeтo и зaщитaтa нa личнитe дaнни – нa ЦИK и нa Koмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни. B тяx ce зaбpaнявa нa зacтъпници, нaблюдaтeли, пpeдcтaвитeли нa  yчacтвaщи в избopитe пapтии, ĸoaлиции и инициaтивни ĸoмитeти дa зacнeмaт пpoцeca нa пpeбpoявaнe нa бюлeтинитe и cъcтaвянeтo нa пpoтoĸoлитe, зaщoтo тoвa пpeдcтaвлявa oбpaбoтĸa нa лични дaнни. Като се позовават и на еврорегламента, GDPR.

Не е така, категорични са административните съдии. Разпоредбите на еврорегламента за защита на личните данни са неприложими към провеждането на национални избори, които са извън неговия обхват. Освен това помещенията, в които се извършва изборния процес са публични, предназначени за обществено ползване и систематичното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс не открива забрана за провеждане на наблюдение в тях на лица, участници в процеса, чиято потенциална аудитория е по-ограничена от тази на професионалните медии. А целените прозрачност и равнопоставеност по време на вота и осигуряване свободата на изразяване и правото на информация гарантират правото на участниците в процеса да извършват по своя преценка дейности, подходящи за тази цел, включително видеозаснемане и/или разпространение, смята АССГ.

Прозрачността е сред основните принципи, върху които се осъществява упражняването на избирателното право и тя изключва стеснителното тълкуване на правомощията на участниците в процеса извън административните органи. Гарантираното право на застъпници, наблюдатели, представители на участващи в изборите партии да присъстват на броенето имплицитно съдържа в себе си правото да разпространяват информация за възприетото от тях и да използват технически средства за запис на наблюденията им, се казва в решението.

За него публично съобщи юристката на “Да, България” Надежда Йорданова. По-рано през деня тя изтъкна и друг аргумент, представен днес пред АССГ – сигурността на личните данни на избирателите не е застрашена, тъй като бюлетините, чието преброяване ще се контролира чрез видеонаблюдението, не съдържат такива данни.

Решението на АССГ не е окончателно, може да се обжалва пред ВАС от Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на съдия Галина Захарова за …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.