Последни новини
Home / Актуално / Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Defakto.bg

Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение и видеоизлъчване от преброяването на бюлетините в идния парламентарен вот.

Съдия Красимира Милачкова

Решението е на съдиите Весела Цанкова – председател, Красимира Милачкова – докладчик и Елеонора Попова.

То идва при повторно завъртане на казуса в АССГ, след като Върховният административен съд го задължи да се произнесе по същество.

Делото е по жалба на Koaлиция „Дeмoĸpaтичнa Бългapия – Oбeдинeниe“ cpeщy cъвмecтни Уĸaзaния oтнocнo oбpaбoтвaнeтo и зaщитaтa нa личнитe дaнни – нa ЦИK и нa Koмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни. B тяx ce зaбpaнявa нa зacтъпници, нaблюдaтeли, пpeдcтaвитeли нa  yчacтвaщи в избopитe пapтии, ĸoaлиции и инициaтивни ĸoмитeти дa зacнeмaт пpoцeca нa пpeбpoявaнe нa бюлeтинитe и cъcтaвянeтo нa пpoтoĸoлитe, зaщoтo тoвa пpeдcтaвлявa oбpaбoтĸa нa лични дaнни. Като се позовават и на еврорегламента, GDPR.

Не е така, категорични са административните съдии. Разпоредбите на еврорегламента за защита на личните данни са неприложими към провеждането на национални избори, които са извън неговия обхват. Освен това помещенията, в които се извършва изборния процес са публични, предназначени за обществено ползване и систематичното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс не открива забрана за провеждане на наблюдение в тях на лица, участници в процеса, чиято потенциална аудитория е по-ограничена от тази на професионалните медии. А целените прозрачност и равнопоставеност по време на вота и осигуряване свободата на изразяване и правото на информация гарантират правото на участниците в процеса да извършват по своя преценка дейности, подходящи за тази цел, включително видеозаснемане и/или разпространение, смята АССГ.

Прозрачността е сред основните принципи, върху които се осъществява упражняването на избирателното право и тя изключва стеснителното тълкуване на правомощията на участниците в процеса извън административните органи. Гарантираното право на застъпници, наблюдатели, представители на участващи в изборите партии да присъстват на броенето имплицитно съдържа в себе си правото да разпространяват информация за възприетото от тях и да използват технически средства за запис на наблюденията им, се казва в решението.

За него публично съобщи юристката на „Да, България“ Надежда Йорданова. По-рано през деня тя изтъкна и друг аргумент, представен днес пред АССГ – сигурността на личните данни на избирателите не е застрашена, тъй като бюлетините, чието преброяване ще се контролира чрез видеонаблюдението, не съдържат такива данни.

Решението на АССГ не е окончателно, може да се обжалва пред ВАС от Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.