Последни новини
Home / Законът / Бившият депутат от ДПС Илия Илиев невинен за купуване на гласове

Бившият депутат от ДПС Илия Илиев невинен за купуване на гласове

Defakto.bg
Прокуратурата ще протестира, сключила е споразумение със съучастника
„Невинен“ е решението на Софийския градски съд за бившия депутат от ДПС Илия Илиев по обвинението за купуване на гласове през 2014 г. в негова полза в Ямболско.
Съдия Стефан Милев

Присъдата е на тричленен състав, с председател и докладчик съдия Стефан Милев.

Другият подсъдим – Иван Тодоров, също кандидат за депутат през 2014 г., от същия избирателен район, се е признал за виновен и е сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от СГС. Неговото наказание е 1 година уловно с тригодишен изпитателен срок, 5000 лева глоба и лишаване от право да заема публични длъжности за срок от 1 година. За това информираха от прокуратурата. Те ще протестират оправдателната присъда на Илиев пред Софийския апелативен съд.
Делото срещу ексдепутата Илиев е от края на 2016 г., тогава тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска снемането на депутатския му имунитет, а народният избраник си го даде сам. В предложението на Цацаров се твърдеше, че по време на предизборната кампания през 2014 г. в Ямбол са съставяни списъци с гласоподаватели от ромската махара, на които впоследствие са давани между 30 и 50 лева да гласуват за ДПС. Водач на листата е Илия Илиев, а на срещите той и Тодоров организирали трима отговорници за гласуването за тях,  ексдепутатът раздавал и различни суми за вот за себе си.
В кратките си мотиви след присъдата „невинен“ днес съдия Стефан Милев заяви, че досъдебното производство неправилно е водено от полицейски служители, при положение, че още в началото е било ясно, че разследваните са лица с имунитет и е трябвало материалите да бъдат предадени на следовател. Това е и причината съдебният състав да не приема събраните от некомпетентен орган доказателства. Единствените доказателства, на които съдът може да се позове, са свидетелските показания, дадени в хода на съдебното производство. Нито един от свидетелите обаче не потвърди в залата, че подсъдимият му е предлагал пари, съобщиха от СГС.

Това е второто дело срещу Илия Илиев от 2016 г., по което бе искан неговият имунитет. Другото бе за източване на БДЖ.

По него през март 2019 г. на първа инстанция СГС осъди условно бившия депутат Илиев, ефективни присъди получиха бивш зам.-министър и бивш шеф на на БДЖ-Русе.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.