Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор предлага ново увеличение на заплатите в Бюрото по защита

Главният прокурор предлага ново увеличение на заплатите в Бюрото по защита

Defakto.bg

Увеличение на заплатите в Бюрото по защита при главния прокурор, считано от 1 януари, е предложил Иван Гешев, а бюджетната комисия на ВСС е дала съгласието си за това. Точката е в дневния ред на Прокурорската колегия в сряда.

Увеличението е „актуализация“ на заплатите на служителите на Бюрото, като то ще е с до 8 % за специализираните структури (назначени по Закона за МВР и работещи по трудово правоотношение) и с до 3 % за ръководните и експертни длъжности (назначени по Закона за държавния служител). Както се разбира, по-голямата актуализация е за „гардовете“, които вече освен застрашени свидетели пазят също прокурори и следователи „в риск“, както и Главния, но и „обезпечават провеждането на действия по разследването“ по заповед на Иван Гешев и довеждат принудително лица до орган на съдебната власт. Това са хората, които ходят въоръжени и чиито фигури не веднъж видяхме миналата година при гръмки акции – например арестите на бившия министър Нено Димов, на зам.-министъра Красимир Живков и, разира се, при десанта в сградата на президенството. Самият размер на заплатите в бюрото не е известен, за числеността му има само косвени данни.

Тази актуализация идва след извършеното вече индексиране на заплатите в съдебната власт – на магистрати и служители, с по 10 % от началото на годината. Но работещите в Бюрото по защита не са съдебни служители, нито магистрати.

Нещо повече, на 11 март президентът Радев оспори пред КС конституционността на тази структура, с полицейски функции и правомощия, но подчинена на главния прокурор заради нарушения на принципите за разделение на властите, правовата държава, независимостта на Темида. А юристи отдавна питат коя норма на основния закон позволява на обвинител №1 да има на подчинение въоръжено формирование.

Впрочем, със същите параметри – до 8 % и до 3 % бяха увеличавани заплатите в Бюрото и миналата година, считано от 1 януари. Предложението бе на Иван Гешев, който бе настоял до края на годината да се замразят актуализациите на възнагражденията в съдебната власт.

Миналата година щатът на структурата нарасна с 12 бройки, за тази година са заложени нови попълнения. А в рамките на малко повече от пет години бюджетът на Бюрото бе нараснал почти двойно – от 4 на близо 8 милиона лева, тази година ще има още.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.