Последни новини
Home / Законът / Назначават още трима във ВАС, останали “под чертата” в последния конкурс

Назначават още трима във ВАС, останали “под чертата” в последния конкурс

Defakto.bg

Сред тях е и съпругата на кадровик

Деветимата магистрати, класирани първи в конкурса за Върховния административен съд (ВАС), встъпиха в длъжност. А утре Съдийската колегия на ВСС ще обсъжда повишаването на още трима съдии във ВАС, останали “под чертата”, по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

Конкурсът за 9 длъжности във върховния съд бе обявен през 2018 г. и финализира през 2020 г. На 6 октомври м.г. кадровиците назначиха за титуляри във ВАС  Славина Владова, Mapия  Николова, Юлия Toдopoвa, Бpaниcлaвa Mитyшeвa, Любĸa Πeтpoвa oт ACCГ; пpeдceдaтeлĸaтa нa aдминиcтpaтивния cъд в Xacĸoвo Xaйгyxи Бoдиĸян, Xpиcтo Koйчeв oт АдмС-Варна, Владимир Първанов – титyляp в АдмС-Сливен,  Емил Димитров oт АдмС-СО.  Направи впечатление, че повечето от тях отдавна вече работят във ВАС, но като командировани, а Лозан Панов го нарече “фарс”.

На 5 март тази година тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу деветте повишения във ВАС и не прие аргументите за липсата на обективност и безпристраност при класирането, а оттам и на равенството между всички кандидати.

Още от миналата година е известно, че назначенията във ВАС по този конкурс ще продължат – овакантени са и нови съдийски длъжности заради пенсионирания. Съдебният закон предвижда повишенията да са на следващите, останали “под чертата”, в рамките на 9 месеца след приключването на конкурса.

Вакантните длъжности във ВАС са 6, но ще се открие и седма – след назначаването на предложения от Георги Чолаков и одобрен от Пленума на съда Любомир Гайдов за зам.-председател.

Утре Съдийската колегия ще гласува повишенията във ВАС на още трима – Тинка Косева от Административен съд – Варна, Таня Дамянова – зам.-председател на АдС – Разград и Десислава Стоева от АССГ. И трите също са командировани във Върховния административен съд. А Таня Дамянова е съпруга на кадровика Огнян Дамянов от Прокурорската колегия. След напускането на Даниела Машева той ръководи и прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК).

Другите трима, чието гласуване предстои, но се забавя в очакване на етичните становища, са Добромир Андреев и Весела Николова от АССГ и Юлиан Киров от АдС – Враца. Шанс има също Станимир Христов от АдС – Бургас.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.