Последни новини
Home / Законът / Назначават още трима във ВАС, останали „под чертата“ в последния конкурс

Назначават още трима във ВАС, останали „под чертата“ в последния конкурс

Defakto.bg

Сред тях е и съпругата на кадровик

Деветимата магистрати, класирани първи в конкурса за Върховния административен съд (ВАС), встъпиха в длъжност. А утре Съдийската колегия на ВСС ще обсъжда повишаването на още трима съдии във ВАС, останали „под чертата“, по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

Конкурсът за 9 длъжности във върховния съд бе обявен през 2018 г. и финализира през 2020 г. На 6 октомври м.г. кадровиците назначиха за титуляри във ВАС  Славина Владова, Mapия  Николова, Юлия Toдopoвa, Бpaниcлaвa Mитyшeвa, Любĸa Πeтpoвa oт ACCГ; пpeдceдaтeлĸaтa нa aдминиcтpaтивния cъд в Xacĸoвo Xaйгyxи Бoдиĸян, Xpиcтo Koйчeв oт АдмС-Варна, Владимир Първанов – титyляp в АдмС-Сливен,  Емил Димитров oт АдмС-СО.  Направи впечатление, че повечето от тях отдавна вече работят във ВАС, но като командировани, а Лозан Панов го нарече „фарс“.

На 5 март тази година тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу деветте повишения във ВАС и не прие аргументите за липсата на обективност и безпристраност при класирането, а оттам и на равенството между всички кандидати.

Още от миналата година е известно, че назначенията във ВАС по този конкурс ще продължат – овакантени са и нови съдийски длъжности заради пенсионирания. Съдебният закон предвижда повишенията да са на следващите, останали „под чертата“, в рамките на 9 месеца след приключването на конкурса.

Вакантните длъжности във ВАС са 6, но ще се открие и седма – след назначаването на предложения от Георги Чолаков и одобрен от Пленума на съда Любомир Гайдов за зам.-председател.

Утре Съдийската колегия ще гласува повишенията във ВАС на още трима – Тинка Косева от Административен съд – Варна, Таня Дамянова – зам.-председател на АдС – Разград и Десислава Стоева от АССГ. И трите също са командировани във Върховния административен съд. А Таня Дамянова е съпруга на кадровика Огнян Дамянов от Прокурорската колегия. След напускането на Даниела Машева той ръководи и прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК).

Другите трима, чието гласуване предстои, но се забавя в очакване на етичните становища, са Добромир Андреев и Весела Николова от АССГ и Юлиан Киров от АдС – Враца. Шанс има също Станимир Христов от АдС – Бургас.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.