Последни новини
Home / Законът / Три дирекции ще помагат на правосъдния министър да разпределя партийните субсидии

Три дирекции ще помагат на правосъдния министър да разпределя партийните субсидии

Defakto.bg

Три дирекции в Министерството на правосъдието ще подпомагат министъра да изпълнява нова роля – разпределянето на държавната субсидия за политическите партии и коалиции. Промяната в Закона за политическите партии е в сила от 1 януари.

А на 11 март за обществени консултации е пуснат проект на за промени в Устройствения правилник на МП, който трябва да бъде гласуван от Министерския съвет. Срокът за становища и предложения е до 25 март.

Субсидиите за политическите партии (получили над 1 % на последните парламентарни избори) и коалиции (отбелязали над 4 %) до тази година се разпределяха от финансовото министерство. А през 2019-а станаха обект на горещи страсти, когато след разкритие, че вместо по регламентираните тогава 11 лева на глас формациите са получавали малко над 13 лева премиерът Борисов „разпореди“ на депутатите си да намалят субсидията на 1 лев на глас и през юли 2019 г. това беше изпълнено от парламентарното мнозинство. Тогава обаче в Закона за политическите партии им бе позволено да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци, стига да те да нямат задължения към държавата и да не са регистрирани в офшорни зони.

А в края на 2019 г. партийната субсидия все пак бе увеличена – на 8 лева за глас. Другото финансиране също остана.

Последните изменения пък са само за „разпределителя“ от изпълнителната власт. Така министърът на правосъдието определя със заповед документите, които партиите и коалициите трябва да представят за предоставяне на държавната субсидия, и сроковете за представянето им. Държавната субсидия се предоставя ежегодно от бюджета на МП: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година.

Промените в устройствения правилник на Министерството на правосъдието сега вменяват помощни функции в това отношение на три дирекции: „Правни дейности“, „Финанси и бюджет“ и „Съвет по законодателство“.

Правната и финансовата дирекции ще  „подпомагат министъра при упражняване на правомощията му във връзка с разпределянето на субсидията за политическите партии и коалиции съгласно разпоредбите на Закона за политическите партии, съвместно с другите определени административни звена.‘‘

А Съветът по законодателство ще подпомага, като „следи за настъпили промени в нормативната уредба, относима към планирането и разпределянето на държавните субсидии за политическите партии и коалиции‘‘.

Предвидено е също промените да влязат в сила от деня на обнародването в „Държавен вестник“.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.