Последни новини
Home / Законът / ВКС отмени касирането на адвокатските избори в София, Стефан Марчев е новият председател на САС

ВКС отмени касирането на адвокатските избори в София, Стефан Марчев е новият председател на САС

Defakto.bg

Върховният касационен съд отмени решенията на Висшия адвокатски съвет за касиране на адвокатските избори в София прз 2020 г.

Решението на върховните съдии Мими Фурнаджиева, Василка Илиева и Десислава Попколева е окончателно.

Стефан Марчев

Така избраният миналия февруари Стефан Марчев е председател на Софийския адвокатски съвет. Валиден е и вотът за членове на САС, Дисциплинарен съд и Контролен съвет.

Един от основните аргументи на ВАдС да касира изборите преди една година бе участието в балотажа на адвокати, които не са участвали в редовния избор през януари, защото не са издължили членския си внос. Но са допуснати до балотажа, тъй като към февруари са били изрядни платци.

По този повод ВКС заявява:

Законът не създава забрана за адвокат, неучаствал в редовния избор, да упражни избирателното си право в допълнителния – макар допълнителният избор да е продължение на редовния, той се провежда по същите правила (чл. 108, ал. 4 ЗА), респективно следва да се съобрази посоченото по-горе изискване на закона. Всеки адвокат има право да участва в изборите за органи на професионалната организация от момента на вписването му в колегията, поради което и вписаните за нейни членове между редовния и допълнителния избор се включват в избирателните списъци. Упражняването на правото на глас се осъществява в деня на избора, и преценката за наличието на условията за участие в избора, също се осъществява към тази дата. Преценката дали адвокатът да бъде допуснат да упражни избирателното си право на допълнителния избор не може да бъде заместена с предхождащата го такава преценка за редовния избор, и аргумент за противното е несъстоятелно да се черпи от краткия времеви период между датата на провеждане на редовния и датата на провеждане на допълнителния избор, доколкото за колегията данните за постъпилите плащания се предоставят с помощта на софтуерен продукт. След като допълнителният избор се провежда по изискванията за редовния избор, а изискването за участие в редовния избор е да е заплатен членският внос за съответния адвокат за месеца, предхождащ провеждане на избора, то до допълнителният избор следва да се допуснат до участие и адвокатите, които са изпълнили задълженията си по чл. 49, ал. 1 ЗА през месеца, предхождащ допълнителния избор. В този смисъл са и указанията на избирателната комисия на САдвС, отправени по общодостъпен за членовете на колегията начин. Такова е и разбирането на ВКС според решение № 140 по гр.д. № 1193/2020 г., IV г.о. – избирателните права могат да бъдат ограничавани само по изключение, а такова ЗА не урежда нито изрично, нито изводимо чрез разумно тълкуване“.

Върховните съдии са категорични, че констатираните от ВАдвС действително извършени нарушения на изборния процес при избора на органи за САК не са съществени, нито могат да се отразят на резултата от проведените избори. Дори и при недопускането им, резултатът не би бил различен, поради което обжалваните решения като незаконосъобразни следва да бъдат отменени, а жалбите срещу решенията на избирателната комисия – отхвърлени.

Миналата година стoличнитe aдвoĸaти глacyвaxa двa пъти – нa 26 янyapи и нa 2 фeвpyapи 2020 г., cлeд ĸaтo нa пъpвия тyp нe бeшe избpaн нитo eдин члeн нa нитo  eдин opгaн.

А на 3 февруари бяха обявени резултатите: Стефан Марчев бе избран за председател на САК с 1250 cpeщy 924 гласа зa конкурента Aлeĸcaндъp Maшeв.

Πpeдceдaтeл нa Диcциплинapния cъд cтaвaше Tpeндaфил Tpeндaфилoв, пoлyчил 1139 глaca cpeщy 901 зa ĸoнĸypeнтa Πлaмeн Aнгeлoв.

Избрани бяха членовете на Софийския адвокатски съвет и на Контролния съвет.

Преди една година – 10 март 2020 г. Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт (BAдC) oтмeни  избopитe зa вcичĸи opгaни на CAK.

Мотивите бяха, че  oĸoлo  700 aдвoĸaти ca yчacтвaли нepeдoвнo в избopa зa нoви opгaни.

Решението за касирането бе взето с 9 на 5 гласа.

Сега новите управителни органи на столичната адвокатура трябва да встъпят в седемдневен срок.

В края на май тази година предстоят нови, национални избори – на председател и членове на Висшия адвокатски съвет, Дисциплинарен съд, Контролен съвет.

 

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.