Последни новини
Home / Законът / Нова фаза: Работна група от ЕП се включи в преценката на 7-те „проблемни“ кандидати за делегирани прокурори

Нова фаза: Работна група от ЕП се включи в преценката на 7-те „проблемни“ кандидати за делегирани прокурори

Defakto.bg
Изборът на европейски делегирани прокурори от България е в нова фаза. След като Лаура Кьовеши не прие 7 от 10-те номинирани от Прокурорската колегия кандидати, сега работна група от Европейската прокуратура също ще излезе със становище за тях.
Това става ясно от съвместно съобщение на европейския главен прокурор и ВСС за проведена онлайн работна среща днес.
На 3 март, след публикация на EURACTIVE научихме, че 70 % от предложените български кандидати за работа „на терен“ по европейсите дела не са приети и – по процедура – е поискана допълнителна информация за тях.
На 10 март Прокурорската колегия обяви, че изпраща информацията, но тя е конфиденциална. Стана известно само, че кадровиците отговарят на възраженията на Кьовеши с материали за нормативната уредба на съдебната власт и делата, водени от 7-те „проблемни“ кандидати. Акцентът тогава бе, че процедурата не е приключила, а, според Иван Гешев, проблеми няма.
От днешното съобщение за пореден път се разбира, че не е така. Процедурата е напреднала, но без да са преодолени възраженията – според правилата на ЕП (гласувани миналия ноември), когато допълнителната информация не удовлетворява европейския главен прокурор, се формира работна група, която иска още сведения или може да покани спорните кандидати на интервю, преди да представи мотивираното си становище на Кьовеши.
Крайната фаза е, че европейският главен прокурор предлага на Колегиума на ЕП да назначи или отхвърли номинираните.
Съобщението от днес:
„Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши прие поканата на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да участва в онлайн работна среща във връзка с обсъждането на все още продължаващата процедура за избор на европейски делегирани прокурори от Република България. На срещата присъстваха двамата ѝ заместници – г-н Данило Чекарели и г-н Андрес Ритер, както и българският представител в Европейската прокуратура – Теодора Георгиева.

Обсъждането бе в духа на конструктивния диалог, с акцент върху текущото състояние на процедурата по подбор на европейски делегирани прокурори и следващите стъпки от нея. Европейският главен прокурор поясни, че назначаването на европейски делегиран прокурор е прерогатив на Колегиума на Европейската прокуратура, и че Европейската прокуратура извършва задълбочена оценка на критериите за допустимост и съответния професионален опит и квалификация на кандидатите, определени от националните органи. Наред с това, европейският главен прокурор отбеляза, че при оценката на кандидатите за европейски делегирани прокурори, предложени от държавите членки, Европейската прокуратура винаги разглежда кумулативно всички критерии, определени в Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 година за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Членовете на Прокурорската колегия разясниха, че посочените кандидати напълно отговарят на кумулативните изисквания и са направили всичко възможно, за да не съществуват дискриминационни критерии за участие в процедурата. Коментирани бяха и особеностите на българската съдебна система и по-специално специфичната роля и правомощия на следователите, както и разделението на компетенциите между районните и окръжните прокуратури.

Европейският главен прокурор благодари за подробните разяснения, от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и увери, че предоставените документи ще бъдат внимателно и обективно разгледани. Тя поясни, че в Европейската прокуратура е създадена работна група за разглеждане на всички документи, предоставени във връзка с кандидатите: автобиография; актуална кадрова справка; служебна бележка, удостоверяваща стажа по чл. 4, т. 4 от Правилата; копие от документи, удостоверяващи владеенето на английски език; мотивационно писмо и други документи по преценка на кандидатите. Тази работна група подпомага европейския главен прокурор при нейната оценка за съответствието на кандидатите с критериите за допустимост и професионалната квалификация и разполага с възможността да покани кандидатите за интервю.

Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, заедно с европейския главен прокурор, се ангажираха да продължат конструктивния диалог в интерес на българските граждани“.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Един коментар

  1. Черноморски

    В интерес на българските граждани е този ВСС да бъде разтурен и да се избере нов, но по други правила, които да не го правят зависим от сегашното политическо статукво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.