Последни новини
Home / Законът / След отводи, с 9 “за” на 1 “против” повишиха трима съдии във ВАС

След отводи, с 9 “за” на 1 “против” повишиха трима съдии във ВАС

Defakto.bg

С еднакъв резултат – 9 “за” и 1 “против” Съдийската колегия повиши трима нови магистрати във ВАС.

Както Де факто писа, това са първите, останали “под чертата” в последния конкурс: Тинка Косева, Таня Дамянова и Десислава Стоева.

Овакантените места във върховния съд обаче в момента са 6, но за останалите трима претенденти – Добромир Андреев, Весела Николова и Юлиан Киров няма изготвени етични становища и техните назначения останаха за друг път.

Отвод от това гласуване си направиха председателят на ВАС Георги Чолаков и Атанаска Дишева, Лозан Панов бе служебно ангажиран.

А дебатът се разгоря по темата дали е редно шестимата, чието повишение по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ предстои, да бъдат “разбивани” на групи. Привържениците на едновременното гласуване за всички изтъкнаха, че обратното би поставило съдиите в неравностойно положение по отношение на старшинството им във ВАС.

Няма такова нещо, старшинството се определя не от деня на назначението, а на встъпването, опонираха от мнозинството. И добавиха, че практика на тази колегия е да извършва поетапни назначения на останалите “под чертата”.

Въпрос за това, че една от новоназначените – Таня Дамянова е съпруга на колегата им от Прокурорската колегия Огнян Дамянов, не бе повдиган.

Но Олга Керелска гласува “против” повишаването на тримата днес, защото смята, че това трябва да стане едновременно за шестимата кандидати.

About De Fakto

Проверете също

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Протокол № 15 на Евроконвенцията за правата на човека влезе в сила – промените

Нов Πpoтoĸoл № 15 нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeĸa и ocнoвнитe …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.