Последни новини
Home / Законът / Кадровиците задълбаха във „възгледите“, „визиите“, „вижданията“, „становищата“, „гледищата“ на кандидатите за „надглавен“ прокурор

Кадровиците задълбаха във „възгледите“, „визиите“, „вижданията“, „становищата“, „гледищата“ на кандидатите за „надглавен“ прокурор

Defakto.bg

Прокурорската колегия излезе със свои предложения за правилата, по които ще се избира новият обвинител, който ще разследва Главния. Те са предложени от правната комисия на ВСС и ще се разглеждат в Пленума на съвета на 25 март.

Правилата са нужни, за да се обяви процедурата за избор на новия прокурор, публично наричан „надглавен“, „специален“, та дори и „Гешо Иванов“. Кадровиците са длъжни да го направят, за да изпълнят закона. Управляващите въведоха новата фигура с влезлите в сила на 26 февруари промени в НПК и в ЗСВ и разписаха тримесечен срок на Пленума на Висшия съдебен съвет да го избере. В същото време президентът оспори „специалния“ прокурор пред Конституционния съд, където образуваха дело и на 9 март го допуснаха за разглеждане.

Както Де факто писа, при това положение ВСС като административен орган може да спре процедурата по избора, но едва след като я обяви.

Тестът на правилата днес не бе огласен, ясно е, че те доразписват срокове и необходими документи.

Любопитното е, че Прокурорската колегия, от която отсъстваше Иван Гешев, отдели най-много време на въпроса какво точно трябва да излагат кандидадите за „специалния“ прокурор  пред избиращия ги Пленум на ВСС (с квалифицирано мнозинство от 15 „за“). Правната комисия на ВСС е предложила това да е „концепция“. Огнян Дамянов от ПК обаче отбеляза, че концепцията е писмен документ, а такъв не се иска за новия пост. И предложи да е „становище“ за работата на кандидата и най-вече за администрацията, която ще му е необходима.

Евгени Иванов каза, че „становище“ го притеснява и предложи да е „визия“.

Калина Чапкънова, на свой ред, се възпротиви на чуждицата и даде други идеи: „възглед“ или „позиция“, дори и „гледище“ е по-добре.

Аха мнозинството да се спре на „възглед“ и Йордан Стоев предложи „виждане“ за развитието на съответната структура. „Ама то ще стане направо програма!“, възкликна Гергана Мутафова.

Накрая се реши колегията да изпрати на правната комисия два варианта  „възгледи/виждания“ и там да преценят.

Другите предложения на ПК са да се запише, че исканият 12 г. юридически стаж се удостоверява със служебна бележка (защото кандидатите трябва да са действащи прокурори), както и да не бъдат ограничивани във времето им за изслушване и отговори на поставените въпроси.

Днес кадровиците яха информирани и за решението на бюджетната комисия на ВСС да се увеличат заплатите в Бюрото по защита при главния прокурор, възражения нямаше. Както писахме, атуализацията е с до 8 % за пециализираните структури и до 3 % за ръководните и експертни длъжности.

Едни обяснения за едни конкурси

На заседанието бе направено специално обявление-разяснение по един конкурс и най-вече по неговото времетраене.

Става дума за конкурса за повишение в окръжните прокуратури, обявен преди година и половина и неприключил до днес, в който кандидатите са 195.

Конкретният повод бе даденият на 12 март отвод от хабилитирания преподавател доц. д-р Светла Маргаритова от конкурсната комисия и замяната й с резервния член проф. д-р Веселин Вучков.

Огнян Дамянов  разказа, че на 14 януари е проведен писменият изпит за единствения кандидат – съдия от Троян (задължителен при преминаването от една професия в съдебната власт в друга). А на 20 ноември миналата година Прокурорската колегия е изпратила последните две атестации на кандидатите, на 26 ноември м.г. пък са получени последните преписки, изискани от конкурсната комисия. Разясни и че отводът на доц. Маргаритова е по здравословни причини. И продължи: „Задължението на ПК е да избере конкурсна комисия, да извърши атестациите, суверенно право на комисията обаче е да изготви класирането. Последните две атестации в този конкурс са изпратени преди 4 месеца, но ПК не може да указва на конкурсната комисия кога да приключи работата си. Казвам го за сведение на 195-те участника в конкурса, който продължава вече година и половина. Дали е добро това решение – категорично не.“

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.