Последни новини
Home / Законът / Адв. Мария Шаркова: Премиерът не е компетентен да спира имунизацията, нанесе щети върху ваксинационния процес

Адв. Мария Шаркова: Премиерът не е компетентен да спира имунизацията, нанесе щети върху ваксинационния процес

Defakto.bg

Част от новините, които тръгнаха по отношение на някои ваксини, може да са плод на политически и търговски взаимоотношения, каза пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова. „Като цяло се подкопа доверието във ваксините, най-вече и заради това, че различните държави в рамките на Европейския съюз постъпиха по различен начин. Имахме противоречиви сигнали. В България един ден ни уверяваха, че всичко е наред и няма никакъв проблем и основания за тревога, на следващия ден и то извън предвидения ред, регулаторен, се спря ваксината с едно изявление на министър-председателя„.

Това не е реда, по който се спира употребата на един лекарствен продукт, партида от една ваксина или цели партиди, категорична е Шаркова.  „Министър председателят не е компетентен да нарежда прекратяване на ваксинацията, както да се изказва по отношение на противоепидемичните мерки в стил „Отваряйте ресторантите!“ . Има си специален ред по Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина. Подобни изявления  естествено и нормално събуди тревога сред хората и смятам, че нанесе огромни щети върху ваксинационния процес“, обясни специалистът.

Във връзка със съобщенията за починали хора след поставяне на ваксина адвокат Шаркова уточни, че трябва да се разграничат инцидентни случаи от случаите, при които може да има причинно-следствена връзка между събитията.

След като се ваксинират преимуществено уязвими групи хора, е съвсем очаквано в дадена популация да настъпва както смърт, така и усложнения, които са присъщи на определена популация“, заяви тя.

Трябва да се изследва дали броят на случаите на тромбози или тромбоцитопения след поставяне на ваксина, каквито бяха докладвани в Европа, има превес над тези случаи по принцип в дадена популация, обясни специалистът по медицинско право. „Тоест да се сравни броят на тези случаи между ваксинираните и неваксинираните.“

В момента разрешените под условие ваксини от Европейската агенция по лекарствата са с приключили клинични изпитвания в три фази. Под условие значи, че в следващ период ще бъдат наблюдавани допълнително в хода на масовото им приложение, поясни Шаркова. По думите й отделно се провеждат клинични изпитвания върху други групи хора и не е вярно и не е коректно възприятието, че в момента ваксините се изпитват върху онези, на които се поставят.

Не бива да жертваме лекарите и здравната система и множество животи на уязвими хора с безсмислено противопоставяне на мерките, които предстои да се наложат“, смята Мария Шаркова. Въпреки че Законът за здравето позволява локални мерки, в момента ситуацията е такава, че се налагат национални мерки, отбеляза тя. По думите й са подминати всякакви рекорди, а в момента здравната ни система изнемогва.

Макар от организационна гледна точка нещата да не са толкова страшни, колкото при предишния пик на коронавирусната инфекция, броят на хоспитализираните ще продължи да расте и след налагането на мерките, защото такъв е ходът на епидемията, изтъкна Шаркова.

Адвокатът обърна внимание, че подписването на инфорамирано съгласие, преди ваксинацията, не е подписване на празен чек.  „Ако се докаже нпричинно следствена връзка с нежеланата реакция, постралите могат да търсят отговорност за настъпилите вреди, заяви Мария Шаркова.
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Правителството дължи информация-  отказала ли се е България от преразпределение на заявените количества  от ваксините

„Очевидно в Европейския съюз е необходим компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу Covid-19. Но е важно да се уточни, че здравеопазването не е общностна политика, а е задължение на държавите, подчерта пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения.

Той заяви,че много звена по веригата не си изпълняват ангажиментите, което създава проблемите с ваксинирането:

Първият проблем е в отношенията с компаниите – производителки, голяма част от които не изпълниха своите договорни задължения. Сключените договори не бяха достатъчно коректни, защото не беше добре гарантирано, че компаниите няма да се изкушат да продават ваксини на трети страни срещу по-висока цена.  Нито една държава на ЕС не участваше в тези преговори, затова беше упълномощена Европейската комисия. При разпределението на ваксините водещ принцип и сега е пропорционалното количество спрямо населението на страната.

Особеността обаче е – съобразно заявките на всяка страна от различните видове ваксини.  Твърди се, че някои страни членки са водели отделни преговори с производителите за допълнителни количества. Тук се визира преди всичко Малта. Както и че са преразпределени част от предварително заявените количества за дадена държава към други държави, като се споменава Нидерландия. По смущаващ начин тук се намесва името на България.

В официално нидерландско заявление се твърди, че една държава членка се е отказала от заявените количества, които впоследствие са били преразпределени сред останалите страни. В западноевропейски медии се появи информация, че тази страна е България.

Правителството дължи на българските граждани информация по въпроса“,  коментира Кючуков.  Той посочи, че изникват и въпросите с качеството на сключените договори от страна на Европейската комисия, които не гарантират необходимите количестваваксини и санкциите, които могат да им бъдат наложени.(БНР)

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.