Последни новини
Home / Законът / Съдът пусна срещу подписка „фалшификаторите“ на 4 млн. долара и 3,5 евро

Съдът пусна срещу подписка „фалшификаторите“ на 4 млн. долара и 3,5 евро

Defakto.bg

Задържаните мъж и жена, които според прокуратурата са  произвеждали фалшиви евро и долари  на територията на Висшето транспортно училище в Coфия,  бяха освободени от Софийски градски съд от ареста срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Във вторник най-напред главният прокурор, а сетне прокуратурата и МВР обявиха, че  в печатницата на ВУЗ са  изработвани  и фалшиви  евро и долари,  както и  български лични карти и шофьорски книжки.  Откритите  фалшиви банкноти са с  общ номинал 4 млн. долара и 3,6 млн. евро, обяви обвинението.  Задържани бяха  54-годишната Даниела Андонова и 48-годишният Илия Ненов, а случилото се бе огласено  като мащабна операция на прокуратурата и ГДБОП с участието на Сикрет сървис.  Главният прокурор Иван Гешев пусна специален туит и видео, а шефъта на ГДБОП  Любомир Янев каза, че се работи по следа, че милионите фалшиви евро и  долари са били предназначени за износ.

Според съда няма данни, които да обосновават предположение, че задържаните мъж и жена  са произвеждали неистински парични средства  и няма основание да бъде уважено искането на прокуратурата да останат в ареста.

В жилището на Андонова са намерени 1 754 900 щатски долара, а в дома  на Ненов полицията е открила банкноти на стойност 59 700 щатски долара. В автомобила му са намерени отрязъци от паус и предмети, които се свързват с престъплението. В халето в университета, в което работи, са намерени печатарската машина от 1987 г. и плаки.

В съдебна зала стана обаче ясно, че  намерените  банкноти са с много лошо качество. Те, според адвокатите на обвиняемите, били по-скоро за реквизит и отпечатани на двуцветна машина, произведена през 1987 година.

Предоставените екземпляри са фалшиви, но не представляват подправени парични знаци. Не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, липсват защити„, обяви  съдията. Определението на съда може да бъде протестирано от  прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.