Последни новини
Home / Законът / Задържани са петима, включително от МО, по подозрение за шпионаж в полза на Русия

Задържани са петима, включително от МО, по подозрение за шпионаж в полза на Русия

Defakto.bg

Двама души от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това най-напред обявиха  официално от военното министестерство.  Военните са задържани с  постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София.

Заподозрените са общо шестима души, за петима от които прокуратурата ще иска постоянен адрес. Те са обвинени по глава 1 от Наказателния кодекс за престъпления против Републиката и шпионаж в полза на чужда държава.

За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители за шпионаж в полза на чужда държава, в случая на Русия – това съобщи по-късно на брифинг  българската прокуратура.   Групата, включваща и действащи военни, е изградила агентурна мрежа и е била  ръководена от бивш висш служител на българското военно разузнаване, който е завършил преди години школа в Москва, казва прокуратурата.

След това,  говорителят на главния прокурор Сийка Милева обобщи, че  ръководител на групата руски шпиони у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, когото условно нарече „Резидент“.  Милева разказа, че  той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ.  Тя  допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа.  За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София“, каза говорителят на гл. прокурор.

От Прокуратурата пуснаха записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата. Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея, се разбра от думите на Милева. Пуснаха и записи с „изпълнителите“. Общото – в записите – е, че трудно се разбира кой какво говори. Но ПРБ бе подготвена със субтитри.

Задържането е станало в резултат на оперативно-следствени действия на службите за сигурност. Милева допълни, че  Военна окръжна прокуратура наблюдава образуваното досъдебно производство за извършени тежки умишлени престъпления против Републиката, които застрашават нейната национална сигурност.

Традиционно, в  Туитър главният прокурор Иван Гешев поздрави колегите си за акцията. Под туита си той  залепи цитат на ген. Иван Колев от септември 1916 г. „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“, пише в. Сега.

Гешев призова още този случай да се ползва за обединение, а не за разединение:Надявам се този път да се обединим на основата на това, че обичаме родината – дума, която според мен сме започнали да забравяме. На това, че сме българофили, а не българофоби. Че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки, а и на базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България“.

Дали пламенното родолюбие на главния  прокурор ще издържи в съда,  предстои да разберем от доказателствата, които подчинената му прокуратура, ще представи в съдебна зала.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.