Последни новини
Home / Законът / Директорът на НИП се кандидатира за втори 5-годишен мандат без конкурс

Директорът на НИП се кандидатира за втори 5-годишен мандат без конкурс

Defakto.bg

Директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева е подала заявление за втори 5-годишен мандат на поста. Това се случва след  като наскоро бяха променени правилата за заемането му по нейно предложение.  От съобщение на ВКС се разбира, че  Тачева е подала  заявление за  участие в процедурата за избор на директор на НИП, в което се казва:    „Заявявам своята готовност и силна мотивация да продължа работата си за развиване на НИП като модерна европейска институция за съдебно обучение„.  Към заявлението е  приложен и отчет за първия й мандат.

Според променените правила,  при получена оценка най-малко „добра“ за постигнатите резултати от настоящия директор Управителният съвет на НИП може да вземе решение за преизбирането на „заварения“ директор  за още един 5-годишен мандат,  без да се открива  конкурсната процедура за публичен избор.   Тачева предлага на  УС на НИП да заседава на 29 март в следния дневен ред:  „Избор на директор на НИП за втори мандат по заявление от Миглена Тачева“, „Отчет за дейността на Миглена Тачева – директор на НИП и оценка на постигнатите резултати за мандат 2016 – 2021 г.“ и  решение за избор на директор на НИП“ .

Когато на 22 февруари т.г. УС на НИП прие предложените от Тачева нови правила за процедурата по вота,  Лозан Панов, председател на УС на НИП ги обяви за “ недопустима  привлигия““.  „Teзи измeнeния вoдят дo aвтoмaтичнo yдължaвaнe c 5 гoдини нa мaндaтa нa дeйcтвaщия диpeĸтop, дopи и oцeнĸaтa зa paбoтaтa мy дa e cpeднa, ĸaтo ce избягвa ĸoнĸypcнoтo нaчaлo.  Hapyшaвaт ce вcичĸи пpинципи, c ĸoитo тpябвa дa e cъoбpaзeнa пpoцeдypaтa зa избop нa pъĸoвoдитeл нa тaзи инcтитyция, aнгaжиpaнa c oбyчeниeтo нa мaгиcтpaтитe – paвeн дocтъп, пyбличнocт и пpoзpaчнocт“, заяви той.

През 2016 г. въпреки добрата оценка на предишния директор на НИП Драгомир Йорданов, УС откри  процедура за нов избор.  „Самата Тачева бе избрана  именно  в тази  публична процедура, която сега няма  бъде проведена“,  отбелязва  шефът на ВКС.

Поради  невъзможност да участва в заседание на УС  НИП на 29.03.2021 г. Панов   предлага заседанието да бъде свикано след изборите – на  05.04.2021 г.

Не е ясно дали ще се  съобразят с предложението му, впечатлението е, че се бърза новият 5-годишен мандат да бъде „спечелен“ преди изборите, коментираха магистрати.

От всички участници в УС на НИП само двама се противопоставиха на  участието  в процедурата за поста само на  един кандидат в лицето на действащия директор с изтичащ   мандат.  Освен  Лозан Панов и министърът на правосъдието Десилава Ахладова застъпи позиция, че трябва да се обяви публичен конкурс.   В  УС влизат още Георги Чолаков, председател на  ВАС, Иван Гешев, главен прокурор,  Красимир Шекерджиев,  член на Съдийската колегия на ВСС,  Евгени Иванов от  Прокурорската колегия на ВСС, и проф. Сашо Пенов от ЮФ на  СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.