Последни новини
Home / Законът / Директорът на НИП се кандидатира за втори 5-годишен мандат без конкурс

Директорът на НИП се кандидатира за втори 5-годишен мандат без конкурс

Defakto.bg

Директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева е подала заявление за втори 5-годишен мандат на поста. Това се случва след  като наскоро бяха променени правилата за заемането му по нейно предложение.  От съобщение на ВКС се разбира, че  Тачева е подала  заявление за  участие в процедурата за избор на директор на НИП, в което се казва:    „Заявявам своята готовност и силна мотивация да продължа работата си за развиване на НИП като модерна европейска институция за съдебно обучение„.  Към заявлението е  приложен и отчет за първия й мандат.

Според променените правила,  при получена оценка най-малко „добра“ за постигнатите резултати от настоящия директор Управителният съвет на НИП може да вземе решение за преизбирането на „заварения“ директор  за още един 5-годишен мандат,  без да се открива  конкурсната процедура за публичен избор.   Тачева предлага на  УС на НИП да заседава на 29 март в следния дневен ред:  „Избор на директор на НИП за втори мандат по заявление от Миглена Тачева“, „Отчет за дейността на Миглена Тачева – директор на НИП и оценка на постигнатите резултати за мандат 2016 – 2021 г.“ и  решение за избор на директор на НИП“ .

Когато на 22 февруари т.г. УС на НИП прие предложените от Тачева нови правила за процедурата по вота,  Лозан Панов, председател на УС на НИП ги обяви за “ недопустима  привлигия““.  „Teзи измeнeния вoдят дo aвтoмaтичнo yдължaвaнe c 5 гoдини нa мaндaтa нa дeйcтвaщия диpeĸтop, дopи и oцeнĸaтa зa paбoтaтa мy дa e cpeднa, ĸaтo ce избягвa ĸoнĸypcнoтo нaчaлo.  Hapyшaвaт ce вcичĸи пpинципи, c ĸoитo тpябвa дa e cъoбpaзeнa пpoцeдypaтa зa избop нa pъĸoвoдитeл нa тaзи инcтитyция, aнгaжиpaнa c oбyчeниeтo нa мaгиcтpaтитe – paвeн дocтъп, пyбличнocт и пpoзpaчнocт“, заяви той.

През 2016 г. въпреки добрата оценка на предишния директор на НИП Драгомир Йорданов, УС откри  процедура за нов избор.  „Самата Тачева бе избрана  именно  в тази  публична процедура, която сега няма  бъде проведена“,  отбелязва  шефът на ВКС.

Поради  невъзможност да участва в заседание на УС  НИП на 29.03.2021 г. Панов   предлага заседанието да бъде свикано след изборите – на  05.04.2021 г.

Не е ясно дали ще се  съобразят с предложението му, впечатлението е, че се бърза новият 5-годишен мандат да бъде „спечелен“ преди изборите, коментираха магистрати.

От всички участници в УС на НИП само двама се противопоставиха на  участието  в процедурата за поста само на  един кандидат в лицето на действащия директор с изтичащ   мандат.  Освен  Лозан Панов и министърът на правосъдието Десилава Ахладова застъпи позиция, че трябва да се обяви публичен конкурс.   В  УС влизат още Георги Чолаков, председател на  ВАС, Иван Гешев, главен прокурор,  Красимир Шекерджиев,  член на Съдийската колегия на ВСС,  Евгени Иванов от  Прокурорската колегия на ВСС, и проф. Сашо Пенов от ЮФ на  СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.