Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ със 7 въпроса към кандидате за НС – за конституционната реформа, оставката на Гешев и закриване на спецсъдилищата

„Правосъдие за всеки“ със 7 въпроса към кандидате за НС – за конституционната реформа, оставката на Гешев и закриване на спецсъдилищата

Defakto.bg

Седем въпроса отправя инициативата „Правосъдие за всеки“ към политическите партии и коалиции, които ще участват в изборите за 45-ия парламент. Те са за провеждането на конституционната реформа, оставката на Иван Гешев и на ВСС, закриването на специализираните съдилища.

„Дойде време за нашата кампания „Поеми ангажимент за съдебната реформа“. Отново поканихме политически партии и коалиции, които участват в парламентарните избори, да заявят своите идеи и ангажименти по темата, на която е посветена нашата дейност. Вече няма съмнение, че темата за реформа в правосъдието излезе на преден план в обществото. Показаха го безпрецедентните протести през изминалата година, в които за първи път беше поискана оставката на главния прокурор“, заявяват от инициативата.

Покани са изпратени до коалиция „Демократична България“, ПП „Има такъв народ“, коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ и Българска социалистическа партия. Срокът за участие е до 25 март.

ВЪПРОСИТЕ

  1. Къде в приоритетите си за началото на дейността на следващото НС поставяте съдебната реформа чрез конституционни промени?
  2. Какви са вашите конкретни предложения и как мислите да осигурите конституционно мнозинство за тяхното приемане?
  3. Ако вашите идеи не пораждат съгласие за приемането им, то бихте ли подкрепили предложения и на друга партия/коалиция с цел постигане на общо съгласие?
  4. Бихте ли подкрепили евентуален конституционен проект на президента, ако той е разумен и може да обедини реформаторските сили?
  5. Ще продължите ли да настоявате за незабавната оставка на главния прокурор и тази на ВСС преди избора на нов главен прокурор? Ще настоявате ли за разделяне на ВСС или за намаляване на парламентарната квота в него, на колко човека и при какви условия и параметри да се избират номинираните?
  6. Възприемате ли идеята на ИПВ за отпадане на длъжността Главен прокурор, дори и това да не се случи веднага?
  7. Кога, в какви срокове и по какъв ред трябва да се закрият специализираните съдилища, според вас?

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.