Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ със 7 въпроса към кандидате за НС – за конституционната реформа, оставката на Гешев и закриване на спецсъдилищата

„Правосъдие за всеки“ със 7 въпроса към кандидате за НС – за конституционната реформа, оставката на Гешев и закриване на спецсъдилищата

Defakto.bg

Седем въпроса отправя инициативата „Правосъдие за всеки“ към политическите партии и коалиции, които ще участват в изборите за 45-ия парламент. Те са за провеждането на конституционната реформа, оставката на Иван Гешев и на ВСС, закриването на специализираните съдилища.

„Дойде време за нашата кампания „Поеми ангажимент за съдебната реформа“. Отново поканихме политически партии и коалиции, които участват в парламентарните избори, да заявят своите идеи и ангажименти по темата, на която е посветена нашата дейност. Вече няма съмнение, че темата за реформа в правосъдието излезе на преден план в обществото. Показаха го безпрецедентните протести през изминалата година, в които за първи път беше поискана оставката на главния прокурор“, заявяват от инициативата.

Покани са изпратени до коалиция „Демократична България“, ПП „Има такъв народ“, коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ и Българска социалистическа партия. Срокът за участие е до 25 март.

ВЪПРОСИТЕ

  1. Къде в приоритетите си за началото на дейността на следващото НС поставяте съдебната реформа чрез конституционни промени?
  2. Какви са вашите конкретни предложения и как мислите да осигурите конституционно мнозинство за тяхното приемане?
  3. Ако вашите идеи не пораждат съгласие за приемането им, то бихте ли подкрепили предложения и на друга партия/коалиция с цел постигане на общо съгласие?
  4. Бихте ли подкрепили евентуален конституционен проект на президента, ако той е разумен и може да обедини реформаторските сили?
  5. Ще продължите ли да настоявате за незабавната оставка на главния прокурор и тази на ВСС преди избора на нов главен прокурор? Ще настоявате ли за разделяне на ВСС или за намаляване на парламентарната квота в него, на колко човека и при какви условия и параметри да се избират номинираните?
  6. Възприемате ли идеята на ИПВ за отпадане на длъжността Главен прокурор, дори и това да не се случи веднага?
  7. Кога, в какви срокове и по какъв ред трябва да се закрият специализираните съдилища, според вас?

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.