Последни новини
Home / Законът / След ЕЗА: Трима българи, чех и черногорец са задържани за финансови измами и компютърни престъпления

След ЕЗА: Трима българи, чех и черногорец са задържани за финансови измами и компютърни престъпления

Defakto.bg

Петима души са задържани като част от разкрита миналата година международна група за финансови измами, компютърни престъпления и пране на пари.

След издадени от прокуратурата в Бавария Европейски заповеди за арест са задържани трима българи, чешки гражданин и гражданин на Черна гора, съобщиха от спецобвинението.   Двама от  новите обвиняеми – чуждите граждани, са задържани за постоянно в ареста, други двама са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и един е с „подписка“. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение „домашен арест“, а един – с „подписка“, посочва спецпрокуратурата.

Разследването е съвместно на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България.  Те са били подпомагани от Българското бюро на Евроджъст. При акцията миналия април у нас бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа, а други петима –  в Сърбия.

В Германия пък блокираха  банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро.  Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и пари.

Предполагаемите жертви на групата са над хиляда европейски граждани, от които са били присвоени над 10 милиона евро. Измамените били примамвани да се  регистрират в нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Таксата за регистрация е била 250-300 евро.  Онези, които откликвали, незабавно били „атакувани“ с предложения за високи доходи от т.нар. агенти и „лични брокери“ в колцентрове, разположени предимно в България, Сърбия и Украйна. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява как парите му се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика всяка инвестирана сума е била превеждана по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции – с цел изпирането на парите, средствата са били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група, и разпределяни между участниците в нея.

Разследването на групата започва през 2019 г. прокуратурата в Бамберг, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Основание за това са установени над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро.

За продължението на акцията е публикувана информация и на страницата на Евроджъст.

 

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.