Последни новини
Home / Законът / За да гради авторитет, ЦИК ще обжалва решението на съда, позволило видеонаблюдение при броене на бюлетините

За да гради авторитет, ЦИК ще обжалва решението на съда, позволило видеонаблюдение при броене на бюлетините

Defakto.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обжалва решението на Софийския административен съд (АССГ), с което бе разрешено видеонаблюдението  при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден.  Решението е взето  с 12 гласа „за“ и 6 „против“.

Докладчикът  на темата Николай Николов, член на комисията излъчен от БСП предлага решението на съда да не бъде обжалвано.  Обратното становище- да бъде обжалвано,  застъпва Ерхан Чаушев (ДПС). „Така се гради авторитет на ЦИК, който напоследък ми се вижда мижав“, казва той, цитиран от Медиапул.    Председателят на ЦИК Александър Андреев ( ГЕРБ) и членове от мнозниството също заявяват,  че не са съгласни с мотивите на съда. Против обжалването гласуват представителите на БСП и „Демократична България“.

На 15 март Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение и видеоизлъчване от преброяването на бюлетините в идния парламентарен вот. Това стана след като Върховният административен съд задължи АССГ да се произнесе по спора.

Делото бе заведено по  жалба на Koaлиция „Дeмoĸpaтичнa Бългapия – Oбeдинeниe“ cpeщy cъвмecтни Уĸaзaния за oбpaбoтвaнeтo и зaщитaтa нa личнитe дaнни – нa ЦИK и нa Koмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни. С тях бе зaбpaнено на зacтъпници, нaблюдaтeли, пpeдcтaвитeли нa  yчacтвaщи в избopитe пapтии, ĸoaлиции и инициaтивни ĸoмитeти дa зacнeмaт пpoцeca нa пpeбpoявaнe нa бюлeтинитe и cъcтaвянeтo нa пpoтoĸoлитe, зaщoтo тoвa пpeдcтaвлявa oбpaбoтĸa нa лични дaнни. Според указанията : „Средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика“ могат да снимат в помещението. „Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес“, пише в указанията.

Съдът отхвърли този прочит на закона и обяви, че  помещенията, в които се извършва изборния процес са публични, предназначени за обществено ползване и систематичното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс не съдържат забрана за провеждане на наблюдение от  участници в процеса.  Прозрачността е сред основните принципи, върху които се осъществява упражняването на избирателното право и тя изключва стеснителното тълкуване на правомощията на участниците в процеса извън административните органи, посочи АССГ.  Гарантираното право на застъпници, наблюдатели, представители на участващи в изборите партии да присъстват на броенето имплицитно съдържа в себе си правото да разпространяват информация за възприетото от тях и да използват технически средства за запис на наблюденията им, се казва в решението. Друг аргумент, е  че  сигурността на личните данни на избирателите не е застрашена, тъй като бюлетините, чието преброяване ще се контролира чрез видеонаблюдението, не съдържат такива данни.

От „Демократична България“ обявиха, че ще продължат да защитават в съда възможността за видеонаблюдение.

Очевидно, че мнозинството в ЦИК – ГЕРБ и ДПС, счита видеонаблюдението за истинска заплаха, след като толкова упорито му се противопоставя. Забрави ли ЦИК, че служи на обществения интерес, а не на партиите, които са излъчили членовете му и които се страхуват от това броенето на гласовете да бъде наблюдавано от всички? Войната на ЦИК срещу този силен елемент за превенция в изборния процес подрива доверието в способността на този орган да гарантира честни и свободни избори“,  се казва в позиция на „Демократична България“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.