Последни новини
Home / Законът / Следователите избират Стефан Петров за член на ВСС

Следователите избират Стефан Петров за член на ВСС

Defakto.bg

Следователите от страната гласуват днес за единствения кандидат за член на ВСС от тяхната квота Стефан Петров. Право на участие имат 426 следователи, 391 от тях са заявили електронно дистанционно гласуване (сред тях и претендентът Петров), останалите ще пуснат бюлетини в сградата на НСлС, ако решат.

Изборният ден е открит в 8 часа в заседателната зала на Националната следствена служба, където е Избирателната комисия. Неин председател е Павел Колмаков – следовател в НСлС. Изборните секции са две – за онлайн вота и за хартиените бюлетини. Гласуването трябва да приключи в 18 часа, следва преброяване и обявяване на резултатите.

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от следователите, включени в списъка на действащите магистрати, то ест 213. Кандидатът се счита за избран, ако е получил повече от половината от действителните гласове. В случай, че не е получил, на следващия ден се произвежда нов избор, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Стефан Петров ще заеме мястото на починалия Евгени Диков в Прокурорската колегия на ВСС до края на мандата през октомври 2022 г. Той бе номиниран от 62-ма следователи от НСлС и от следствените отдели в СГП, спецпрокуратурата, Благоевград. Той е следовател от националната служба и беше член на първия постоянно действащ състав на ВСС (2007-2012 г.) от парламентарната квота, предложен от ДПС.

Миналата събота на 13 март на онлайн Общо събрание на следователите Петров отговори на въпросите, зададени му от неправителствени организации и магистрати.  Негова водеща теза е, че мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт, обяви се против преструктурирането на ВСС (смята, че такива контитуционни промени са от компетенциите на Велико Народно събрание), увери, че никога не е бил обвързан с ДПС, не оцени работата на Делян Пеевски като следовател, защото не я познава.

Към 12:00 ч. стана ясно, че изборът ще е валиден – общата избирателна активност бе 62,44%, с гласували 266 следователи.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.