Последни новини
Home / Законът / Един от заподозрените “шпиони”, оставен в ареста, е бил награден от Каракачанов с орден за “За военна доблест” (обновена)

Един от заподозрените “шпиони”, оставен в ареста, е бил награден от Каракачанов с орден за “За военна доблест” (обновена)

Defakto.bg

Военният съд задържа и петимата, обвинени в шпионаж

След съдебните заседания, продължили цяла нощ, военният съд остави в ареста петимата, обвинени за шпионаж в полза на Русия, предаде БТА.  Още в деня на задържането е пуснат един от групата, сътрудничил на разследването и направил самопризнания.

Първият задържан вчера бе  заместник-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров, който след 13 часово заседание бе  оставен  под стража.  Задържаният Петров е  бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден “За военна доблест” 3-а степен на церемония във Военния клуб, съобщи БНТ.  Той е на този пост от пролетта на 2017 г.

В ареста остават още бившият военен Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че ръководел групата, съпругата му с двойно гражданство, която е била във връзка с руското посолство, началникът на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров и още един служител на военното министерство.

Решенията могат да се обжалват през военно-апелативния съд.

Адвокатът  задържания Петър Петров вчера коментира, че  решението на съда не е обосновано и ще го обжалва. “Основният проблем по това дело, че прокуратурата така и не сочи кои са тези сведения, които специално нашия подзащитен, а и другите са събирали с цел да предоставят на друга държава. И оттам да се прави извода дали тази информация съставлява държавна тайна по смисъла на Закона за класифицираната инхормация“, казва адв.  Петков.

” Съдебният състав прие нашите доводи, че има обосновано предположение и опасност да се укрие и наложи най-тежката мярка “задържане под стража””, казва от своя страна полк. Стоян Лазаров, прокурор в Софийска военно-окръжна прокуратура. Според него, това е  една обучена конспиративна група от бивши и настоящи разузнавачи, които са обучени да се укриват.

При обиски в кабинета и дома на полковник Петър Петров са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, обяви БНТ.

По делото са командировани военни прокурори от цялата страна, за да могат да се гледат мерките, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени.

Русия ще предприеме огледални ответни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това съобщи  по-рано “РИА Новости”, цитирайки първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.
„Ще отговорим, определено ще вземем огледални мерки, ако се вземе такова решение“, подчерта той. Ден по-рано българският премиер Бойко Борисов декларира готовност да обяви за персона нон грата руски дипломати.

Според сенатора експулсирането на руски дипломати ще се превърне в “недружелюбен акт от страна на България”. Джабаров добави, че обвиненията от страна на София са безпочвени.

В нощта на 19 март стана известно за ареста в София на няколко заподозрени в шпионаж за Русия.   Общо по случая има шест заподозрени. Българското външно министерство обяви предполагаемите им връзки с руското посолство.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.