Последни новини
Home / Законът / В сила е 10-дневен частичен локдаун заради К-19 (допълнена)

В сила е 10-дневен частичен локдаун заради К-19 (допълнена)

Defakto.bg

Учени: В  Разград ще  се произвеждат ветеринарни ваксини,  нищо общо с ваксината за К-19

От днес  е в сила третия локдаун заради К-19. Обявените противоепидемични мерки от здравния министър са за цялата страна и ще се прилагат от 22 до 31 март .

Новите ограничения  преустановяват  присъствените учебни занятия и посещенията в детските градини и ясли, училищата, учебните центрове и висшите училища. Затварят се молове, ресторанти, казина, магазините с площ над 300 квадратни метра, както и кина, театри, музеи. Няма да работят и фитнесите и басейните.

На всички пазари, тържища,  базари е др. работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Възстановява се забраната за посещения в хранителните магизина на лицата под 65-годишна възраст  между 8.30 и 10.30 часа.

„10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен“, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар на влизащите в сила нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Кунчев изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Междувременно  представители на здравните власти и експерти реагираха нееднозначно на заявеното от премиера Борисов в Разград,  България ще произвежда ваксини срещу коронавируса, съобщи  БНР.

„Имаме готовност за започване производството на български ваксини“, заяви той в събота от новия завод на „Биовет“ в Разград.  Борисов бе придружен от зам.  министъра на регионалното развитие Николай Нанков, изп. директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и водачът на листата на ГЕРБ в Разград Десислава Атанасова. Според ЦИК подобно „струпване“ на кандидат -депутати от правителството и НС по време на изборна кампания, не е агитация, а израз на “ държавна политика“.

Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България„, обяви Борисов.

Пред националното радио главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина. „Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид

Имунологът академик Богдан Петрунов заяви, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса.

Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за Covid“, отбеляза той.

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании. „Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини“, каза той.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.