Последни новини
Home / Законът / В сила е 10-дневен частичен локдаун заради К-19 (допълнена)

В сила е 10-дневен частичен локдаун заради К-19 (допълнена)

Defakto.bg

Учени: В  Разград ще  се произвеждат ветеринарни ваксини,  нищо общо с ваксината за К-19

От днес  е в сила третия локдаун заради К-19. Обявените противоепидемични мерки от здравния министър са за цялата страна и ще се прилагат от 22 до 31 март .

Новите ограничения  преустановяват  присъствените учебни занятия и посещенията в детските градини и ясли, училищата, учебните центрове и висшите училища. Затварят се молове, ресторанти, казина, магазините с площ над 300 квадратни метра, както и кина, театри, музеи. Няма да работят и фитнесите и басейните.

На всички пазари, тържища,  базари е др. работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Възстановява се забраната за посещения в хранителните магизина на лицата под 65-годишна възраст  между 8.30 и 10.30 часа.

„10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен“, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар на влизащите в сила нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Кунчев изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Междувременно  представители на здравните власти и експерти реагираха нееднозначно на заявеното от премиера Борисов в Разград,  България ще произвежда ваксини срещу коронавируса, съобщи  БНР.

„Имаме готовност за започване производството на български ваксини“, заяви той в събота от новия завод на „Биовет“ в Разград.  Борисов бе придружен от зам.  министъра на регионалното развитие Николай Нанков, изп. директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и водачът на листата на ГЕРБ в Разград Десислава Атанасова. Според ЦИК подобно „струпване“ на кандидат -депутати от правителството и НС по време на изборна кампания, не е агитация, а израз на “ държавна политика“.

Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България„, обяви Борисов.

Пред националното радио главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина. „Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид

Имунологът академик Богдан Петрунов заяви, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса.

Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за Covid“, отбеляза той.

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании. „Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини“, каза той.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.