Последни новини
Home / Актуално / Жалба до „надглавния“: Гешев, Милева и Алексов заслужиха наказателна отговорност за пресконференцията по „шпионите“

Жалба до „надглавния“: Гешев, Милева и Алексов заслужиха наказателна отговорност за пресконференцията по „шпионите“

Defakto.bg

Адв. Васил Василев: За недопустими изявления  тримата висши прокурори  „заминават“  за Страсбург

Лицата на петъчната пресконференция

Моля да извършите проверка на фактите за пресконференцията на прокуратурата от миналия петък и като установите верността на фактите, които соча,  да привлечете към наказателна отговорност главния прокурор Иван Гешев, Сийка Милева, говорител на главния прокурор и Елин Алексов, ръководител на Военно-апелативната прокуратура.  

Това се казва в  жалба до  прокурора по разследването на главния прокурор, подадена  от адвокат  Васил Т. Василев, който е категоричен, че на въпросната пресконферениця е извършено престъпление по член 145а, ал. 2, във вр. ал. 1 от НК.   Василев е  защитник на  Любомир  Медаров, един от обявените от прокуратурата „шпиони“.  Медаров заедно с още четирима е задържан под стража по обвинение в шпионство в полза на Русия.

В жалбата до „специалния“ прокурор, адвокат Василев сочи, че тримата високопоставени прокурори са направили недопустими изявления по „висящо“ наказателно производство на  свиканата от прокуратурата пресконферения.

Отделно от коментарите,  въпреки изричната забрана в Закона за специалните разузнавателни средства, са разгласени  видео и звукозаписи записи,  придобити със СРС, като тримата прокурори са направили изявления по тях, е друг акцент в жалбата на адвоката.

„Използването на данни, придобити чрез специални разузнавателни средства, е допустимо от българското законодателство само и единствено за нуждите на наказателното производство и за опазване на националната сигурност – член 172 – член 177  от НПК, член 3, член 4, член 32 и член 33 от ЗСРС“,  напомня адвокат Василев.

Пред Де Факто той  заяви, че случаят ще отиде с жалба до Страсбург заради грубо нарушение на конвенцията за човешките права от прокурори  с висок ранг.   Предстои адвокатът  да изиска записите на пресконференцията от БНТ, БТВ и Нова тв.   Основият мотив на жалбата ще бъде нарушената презумция за невиновност, едно типично нарушение на евроконвенцията, заради което България е осъждана многократно.

В петък, на пресконференция  говорителят на главния прокурор Сийка Милева разказа, че ръководител на групата руски шпиони у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, когото нарече „Резидент“.  Като съобщи, че има военно образование в България и чужбина, както и че е завръшил разузнавателна школа в Москва към ГРУ, тя допълни, че неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа – за тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. Сийка Милева поясни, че в групата е участвала и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство.

Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София“, каза Милева.

От Прокуратурата пуснаха записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.  От записите не се разбираше кой какво говори, но  прокуратурата бе подготвена със субтитри.

„Това е уникален случай. И то не само в българската история, той е уникален случай в европейската история след Втората световна война. Защото има само една такава история, един случай. Това е т.нар. „Петорка от Кеймбридж“. Трима, които са работили в службите за сигурност във Великобритания, успяват да избягат. Тук един от нашите обвиняеми направи опит, който се оказа неуспешен. По някои параметри тези два случая си приличат, по някои се различават.. Но това е единствен аналог“, бе коментарът на  Иван Гешев.  „Никой не обича предателите„,  каза още той в  серия интерювата на следващия ден.

Наказателно процесуалният  кодекс, с който бе въведена фигурата на „особения“ прокурор по разследването на Главния и заместниците му, е в сила. А това значи, че макар изборът му да предстои, той е единственият, който може да обследва  главния прокурор. Известно е, че редовите прокурори, макар да имат право, не посягат към закона, дори когато  са сезирани с жалби.  А няма как да пратиш жалба до Главния срещу Главния.

Висящото дело пред КС срещу екзотичаната фигура, не спира изпълнението на закона.  Самото й въвеждане, ако не друго,  е доказателство, че главният прокурор в България досега е бил безконтролен, обобщават от юридическите среди.

В понеделник Иван Гешев е уведомил Външно, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.   „Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, пише той до министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

Външно вече е  поискало отзоваването на двама руски дипломати заради шпионската афера,  съобщи ведомството. Вече е връчена нота на посланик Елеонора Митрофанова. Обявените за персона нон грата имат 72 часа да напуснат страната.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.