Последни новини
Home / Актуално / Конституцията или политическа целесъобразност определиха  решението на ВАС за изборните секции в САЩ.

Конституцията или политическа целесъобразност определиха  решението на ВАС за изборните секции в САЩ.

Defakto.bg

        Петър Обретенов

    Състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди решението на ЦИК и остави без последствие жалбите на български граждани в САЩ, които искаха откриване на избирателни секции в още шест щата.

  Съображенията са, че искането нарушава чл.14, ал.3 и ал.5 от Изборния кодекс /ИК/, тъй като тези секции надвишават бройката от 35 секции, които могат да се образуват в държави извън ЕС, определени от дипломатическото представителство в тази държава.

            ВАС намира, че нормата на чл.14, ал.5 ИК не е противоконституционна, тъй като „С определение № 1 от 31.01.2017г Конституционният съд е прекратил производството по КД № 14/ 2016г.”, с което е бил сезиран за обявяване на противоконституционност на чл.14, ал.3 и 5 от ИК, поради което тези текстове оставали действаща правна норма..

            Не се учудвам и няма да коментирам решението на ЦИК, защото по дефиниция той е политически орган, в който пропорционално са представени политическите сили на партиите с парламентарно участие, но решението на ВАС е класически пример как един съдебен състав пренебрегва принципа и нормата  /чл.5, ал.2  / за непосредствено действие на разпоредите на Конституцията.

            Определението, на което ВАС се позовава в никакъв случай не  обявява нормата на чл. 14, ал.5 ИК за противоконституционна. Това е едно процедурно определение, с което се прекратява производството по искане на обудсмана за обявяване на противоконституционност на  чл.14 ИК, ал.3 ИК. Производството е прекратено с твърде спорни мотиви и много подробни и обосновани особени мнения  (ОМ) , поради оттегляне на искането от обудсмана.

Изобщо не е коментиран въпросът за конституционносъобразността на нормата на чл.14, ал.5 ИК  – липсва преценка по същество – и доводът на ВАС е не само произволен, но и във висша степен недостоен  за един съд, защото е явна неистина.

            ВАС си е затворил очите пред решение № 3 от 23.02.2017 г. по кд № 11/ 2016 г. на КС, според което: „ Конституцията не съдържа разпоредба, която да допуска ограничаването на избирателното право с последващ  законодателен акт”. Предвид на изключителното значение на избирателното право, се казва в решението, „неговото съществуване следва пряко от конституцията” и изключва възможността   „ да бъдат създавани със закон препятствия от процедурно естество, които затрудняват или правят невъзможно неговото упражняване”.

В случая, български граждани пребиваващи в САЩ, които, според чл. 26 КРБ имат всички права предвидени в Конституцията, са лишени от избирателно право, по силата на последващ закон, който не е съобразен с прякото й действие. 

В ОМ към определение № 1/ 31.01.2017 г. на КС, на което ВАС се позовава, ясно е казано, че „ спестяването на отговора по същество на надлежно поставен въпрос от изборното законодателство”, и то „ в навечерието на парламентарни избори”, може  „ да постави в риск институционалното достойнство на Конституционния съд”.

     А къде остава достойнство на състава на ВАС, който се е позовал на невярното обстоятелство, че въпросът е решен по същество и е пренебрегнал прякото действие на Конституцията? На кого се подчинява съдът – на   Конституцията или на политически инструктаж?!

Авторът  е юрист, бивш член на  ЦИК и депутат от ВНС

About De Fakto

Проверете също

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Конфликтно приеха промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения

Със 112 гласа „за“, 53 „против“ и 4-ма въздържали се парламентът прие на първо четене …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.