Последни новини
Home / Законът / Според експерт на БНБ: Фалшивите пари в печатница на университета не се реквизитни

Според експерт на БНБ: Фалшивите пари в печатница на университета не се реквизитни

Defakto.bg

Експертиза на БНБ е установила, че фалшивите евро и доларови банкноти, изготвяни в печатница на територията на Висшето транспортно училище, не се реквизитни, съобщава Софийска градска прокуратура. Експертизата е по разследването по което  със съдействието на представители на „Сикрет сървиз“ в България, бяха задържани двама души.  Миналата седмица състав на Софийския градски съд освободи от ареста и двамата с мотив, че банкнотите са реквизитни, а не неистински.

49-годишният печатар Илия Ненов и 54-годишната Даниела Андонова са с най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Съдът тогава се  позова на експертна справка, според която банкнотите са отпечатани на незащитена хартия, а водни знаци, защитни нишки и власинки не са вградени в нея. Не са използвани и печатните техники на високия и дълбокия печат за серийните номера и изображенията.

Видно от заключението на експерт от БНБ предоставените за изследване обекти – произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем“, посочват  от СГП.

Иззетите парични знаци не представляват „реквизитни пари“,  е  официалният  отговор на БНБ.  Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“.  Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак.

Иззетите банкнови са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак.

Експертът е установил, че иззетите банкноти са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на друго разследване – отново за разпространение на фалшиви пари, информират от прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.