Последни новини
Home / Актуално / Безпрецедентно: ВАдС призова адвокатите да подкрепят подписката на над 500 съдии срещу радикалния модел за реформа на съдилищата

Безпрецедентно: ВАдС призова адвокатите да подкрепят подписката на над 500 съдии срещу радикалния модел за реформа на съдилищата

Defakto.bg

Безпрецедентно Висшият адвокатски съвет призовава адвокатите да се включат в подписката на съдиите срещу радикалния модел на реформа на съдебната карта,  избран от Съдийската колегия на ВСС.  С  пълно единодушие  Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) взе решение  да подкрепи „изцяло становището на инициативата на съдии срещу реформата на съдебната карта по модел № 4 и призовава всички адвокати да се присъединят към становището и към подписката на съдиите,  се казва в решение на ВАдС.

Миналата седмица  в становище до ВСС   адвокатите, обявиха, че „избpaният oт Cъдийcĸaтa ĸoлeгия  мoдeл  № 4 зa cъдeбнa peфopмa e pиcĸoв – нe e oтчeтeнa cпeцифичнaтa poля нa paйoннитe cъдилищa ĸaтo ocнoвeн пъpвoинcтaциoнeн cъд в cиcтeмaтa нa пpaвopaздaвaнeтo, ĸaĸтo и coциaлнo-иĸoнoмичecĸитe и дeмoгpaфcĸи фaĸтopи и интepecи нa мecтнoтo нaceлeниe нa тepитopиятa нa cъoтвeтнaтa oбщинa и нa бизнeca, зaдълбoчaвaнe нa cъщecтвyвaщи дeмoгpaфcĸи пpoблeми нa oбeзлюдявaнeocлeдици, ĸoитo eднo тaĸoвa пpecтpyĸтypиpaнe щe имa“. 

 Междувременно, подписката на съдииската гилдия, за която Де Факто информира, продължава да събира одобрение. Тя вече е събрала “гласовете” на над 500 съдии от страната,  показа проверка на Де Факто.  Недоволството е  срещу радикалния модел за преструктуриране на системата, без предваритело и широко обсъждане на проблема. Съдиите са поканени да изразят недоволството  си и да се присъединят към подписката чрез  сканиране на листа с подписите (или на електронно подписани документи) и изпращането им  на имейл  [email protected] 

Засегнатите съдии от районните нива се обръщат с  апел за принципна подкрепа и  към съдиите, които не са засегнати пряко от реформата –  тези в апелативните, военните, административните съдилища. В някои съдилища са решили да проведат общи събрания по темата.

Избраната реформата, срещу която е протестът,  предвижда cepиoзнa cмянa нa poдoвaтa пoдcъднocт мeждy paйoнни, oĸpъжни и aпeлaтивни cъдилищa, пpeминaвaнe нa paйoнни cъдии нa oĸpъжнo нивo (около 400) и нa oĸpъжни – нa aпeлaтивнo, ĸaĸтo и нa eдни paйoнни cъдилищa ĸaтo пoдeлeния нa дpyги.  Πлюc “oтдeлeния” нa Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд и нoв мoдeл нa ĸoнĸypcитe зa пoвишeния.  Според одобрения модел основна първа инстанция стават окръжните съдилища, а районните ще се занимават с “ликвидните” дела.

Съдиите смятат, че този модел ще обърне правилата с главата надолу, нещо, което ще доведе в крайна сметка до  депрофесионализация на магистратите  в районните съдилища, които по едно десетилетие “ще издават  заповеди за изпълнение и мерки за неотклонение и след това абсолютно неподготвени ще се качат в по-висшите инстанции”.  Има и съмнения за заобикаляне на конкурсно начало  за повишаване.  Изчерпателните несъгласия тук. 

Като подкрепя изцяло становището и протеста на съдиите,  ВАдС предлага широка обществена дискусия, която да започне на съвместно заседане на Висшия съдебен съвет по  конфликтно решение за избор на вариант № 4 на концепцията за съдебната карта.

Висшият адвокатски съвет ще покани в обсъжданията максимално широк кръг заинтересувани страни, включително органи на съдебната власт, съсловни организации на юридически професии, политически партии, работодателски организации, синдикати, неправителствени организации, специализирани в правната тематика, медии, се казва в решението на адвокатите.

Съюзът на съдиите вече предупреди,  че  избраният радикален модел   за промяна в родовата подсъдност на гражданските, търговски и наказателни дела, крие рискове и “индустриализира” правосъдието.   На 25 феврури под заглавие  “Радикалната смяна на подсъдността по делата ще остави системата без квалифицирани кадри “,  Де Факто публикува и критичен анализ на проблема на съдия Анелия Янева от СРС.

Изглежда е време, тези,  които взимат решенията, да се вслушат в онези, които ще ги прилагат, за да не пострадат магистратите,  гражданите, ЮЛ и обществото от поредни експерименти в правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.