Последни новини
Home / Законът / Докато сме в локдаун, откритите заседания да се отсрочват или гледат дистанционно, призова Съдийската колегия

Докато сме в локдаун, откритите заседания да се отсрочват или гледат дистанционно, призова Съдийската колегия

Defakto.bg
За идните две-три седмици, докато трае критичното положение с растящата крива на заразените и наложения локдаун, съдилищата стриктно да спазват правилата за работа при пандемия. За това призова днес Съдийската колегия на ВСС.
Сред напомнените от кадровиците мерки е включително законовата възможност в рамките на 14 дни да се отстрочват всички дела. Но не само – при риск откритите заседания също да се отлагат, а при възможност да се провеждат дистанционно.
Има и вариант заседанията да се провеждат в зали извън конкретната съдебна сграда. За пример бе дадена сградата на специализираните съдилища, където повечето зали са малки и непроветриви. Те могат да гледат дела и в Съдебната палата.
„Десетки, стотици колеги се разболяха, някои умряха – и в съда, и в прокуратурата, и в адвокатурата“, напомни Красимир Шекерджиев.
Даниела Марчева каза: „Тревожно е, че хора, които са преболедували, отново се разболяват, ваксинирани също се разболяват. За няколко седмици не е проблем да бъдат отстромени делата, които представляват риск. Аз бих отсрочила всички открити заседания“.
Боян Магдалинчев:  „Законът за извънредното положение позволи еднократно отсрочване за 14 дни на всички дела в конкретните съдилища по преценка на административния ръководител“.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.