Последни новини
Home / Законът / След две експертизи: “Задържане под стража” и “домашен арест” за обвинените за “фалшивите” долари и евро

След две експертизи: “Задържане под стража” и “домашен арест” за обвинените за “фалшивите” долари и евро

Defakto.bg
Апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Величка Цанова отмениха “подписката” за двамата, задържани миналата седмица в гръмка акция на прокуратурата и ГДБОП с обявено участие на Сикрет сървиз срещу печатница за фалшиви долари и евро.
Вместо това втората инстанция определи “задържане  под стража” за Илия Ненов и “домашен арест” за Даниела Андонова и определението им е окончателно.
На 18 март Софийският градски съд освободи обвинените за производство и държане на неистински парични знаци и им наложи най-леката мярка за неотклонение. Първата инстанция прие, че няма данни арестантите да са произвеждали неистински парични знаци, годни да заблудят когото и да било и да се пуснат в употреба. И се позова нa eĸcпepтнa cпpaвĸa, cпopeд ĸoятo бaнĸнoтитe ca oтпeчaтaни нa нeзaщитeнa xapтия, a вoдни знaци, зaщитни нишĸи и влacинĸи нe ca вгpaдeни в нeя. He ca изпoлзвaни и пeчaтнитe тexниĸи нa виcoĸия и дълбoĸия пeчaт зa cepийнитe нoмepa и изoбpaжeниятa. Медийно банкнотите нашумяха като “реквизит” за празненства и др.
Пред САС обвинението се е явило вече с две експертизи – на БНБ (за която прокуратурата съобщи вчера) и на Националния институт за криминалистика и криминология на МВР.
 И двете заявяват, че не става дума за “реквизит”. Иззeтитe бaнĸнoти ca oтпeчaтaни двycтpaннo, пpитeжaвaт cepиeн нoмep и ca c двa зaщитни eлeмeнтa – нишĸa и вoдeн знaĸ, а от БНБ добавят, че са идентични с вече засичани в обращение фалшиви валути.
Това обяснява и противоречивите произнасяния на двете съдебни инстанции. Според Калпакчиев, Иванова и Цанова е налице обосновано предположение за авторство на твърдяното престъпление с висока обществена опасност, както и риск от укриване.
Ненов и Андонова не са давали обяснения – нито пред СГС, нито пред апелативния съд. Мярката за мъжа е най-тежката, а за жената “домашен арест”, защото тя гледа възрастент родител.
Ненов е задържан веднага след произнасянето на съда в съдебна зала, Андонова ще бъде придружена от конвой до дома й.
Адвокатите им публично настояха думата “реквизит” по отношение на намерените и иззети парични знаци, да не се свързва с тях като защитници, като поясниха, че не те са я вкарали в употреба по делото.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.