Последни новини
Home / Законът / Съдия предлага колективен орден Герой на социалистическия труд за кадровиците

Съдия предлага колективен орден Герой на социалистическия труд за кадровиците

Defakto.bg

Членовете на ВСС да получат колективен орден Герой на социалистическия труд, първа степен, златен заради „колосалния трудов успех“ с неговата атестация. Това е предложил съдията от столичния апелативен съд Милен Василев. С ироничната уговорка, че е много жалко, че герои на социалистическия труд вече няма.

Откъси от заявлението на Василев бе прочетено днес от Лозан Панов на откритото заседание на Съдийската колегия на ВСС. А поводът е точка в дневния ред за възражение на магистрата срещу изготвената му периодична атестация.

Историята обаче е с много предистории. Първо, съдия Милен Василев влезе в публичното пространство с обръщение към колегите си по повод „делото за 102 милиона лева“, свързано с КТБ, което председателят на САС бе преразпределила на себе си като докладчик. В крайна сметка делото бе решено от друг състав на САС, проверки не откриха нарушенияна Даниела Дончева, а тя заведе срещу Милен Василев частно наказателно дело за обида и клевета, прекратено от Пловдивския районен съд заради функционалния имунитет на съдията.

После обаче ВСС се препъна в атестацията, оценката за работа на Милен Василев, започнала още през 2018 г. През 2019 г. кадровици настояваха той да не получи най-високата оценка „много добра“, а по-ниска, заради навика му да оспорва решения на ръководството и да влиза в пререкания с колеги, например за натовареността. Драгомир Кояджиков бе говорил за „груб и недопустимезик“ и че „лепи разни бележки, в които обвинява ръководителя в корупция, без да има доказателства за това“, промъкна се и нещо за „гьонсуратлък“.

Милен Василев поиска публично извинение от Кояджиков, кадровикът отказа – нямало за какво да се извинява.

В крайна сметка,през юни 2019 г. Съдийската колегия върна преписката на Милен Василев за нова атестационна оценка.

На този фон със заявление от вчера съдията е поздравил кадровиците, че „само след три години висящност“ атестацията му отново е на дневен ред. Преди това е отправил ред възражения по самата процедура, оспорил е нуждата от ново атестиране, както и реда за провеждането й и т.н. В момента той е кандидат в два конкурса за ВКС – за Търговската и Наказателната колегия, и за двата му е необходима атестация.

Красимир Шекерджиев докладва, че мнозинството в КАК предлага частично уважаване на възраженията на съдия Василев и оценка „много добра“ от 96 точки (при максимални 100).

Атанаска Дишева предложи отлагане на казуса за следващата седмица,да имат време да се запознаят с всимчки възражения и данни.

Даниела Марчева подкрепи: „Съгласна съм, аз също не успях да се запозная. Но доколкото познавам работата на колегата Василев, ми се струва важно да обърнем внимание на елементите по процедурата“.

Красимир Шекерджиев пък каза, че конкурсът за Търговската колегия на ВКС не приключва в момента „заради атестацията на колегата Василев“.

Всеки магистрат има право да участва в конкурси, репликира Лозан Панов.

Казусът „Василев“ ще се гледа на 30 март.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.