Последни новини
Home / Законът / Съдилища отлагат открити заседания по дела и до 12 април заради пандемията

Съдилища отлагат открити заседания по дела и до 12 април заради пандемията

Defakto.bg

След вчерашния призив на Съдийската колегия за стриктно спазване на правилата за работи при пандемия и използване влючително на законовата възможност за еднократно 14-дневно отлагане на дела, поне докато трае локдаунът, някои съдилища вече са го направили. Това установи проверка на Де факто.

Така в окръжния и в районния съдилища в Благоевград открити заседания няма да се провеждат от 24 март до 12 април включително.

Това разпореждат със заповеди от днес техните председатели Катя Бельова и Вера Коева. Изключение са „неотложните дела“ по съдебния закон (домашно насилие, родителски права и др.) и онези, чието отлагане ще доведе до непоправимо погасяване или прекратяване на права. Бельова указва на съдиите всички отсрочени дела да се пренасочат за разумен срок, като призоваването на участниците да става предимно по телефона, по електронен път или друг дистанционен начин. Указва на съдиите да работят дистанционно с оглед и на осигурения им отдалечен достъп до ЕИСС. Достъп до съдебните зали в този период ще имат само на участниците в делата.

Почти същата заповед днес е издала и председателят на РС-Благоевград Вера Коева, но преценката за отлагането е на докладчиците. Тя задължава и всеки работещ в съда при появата на какъвто и да е болестен симптом – треска, бърза умора, повишена температура, суха кашлица или др. незабавно да уведоми прекия си ръководител или съдебния администратор и да напусне работното си място.

Редовните заседания на съда продължават,  като  по преценка на председателите на съдебните състави се отлагат само дела, които крият риск заради  повечето участници в тях,“ уточниха от съда за Де Факто.

В Районен съд – Бургас се преустановяват откритите заседания от 24 март до 6 април включително. Изключенията и тук са неотложните дела, делата на дежурствата на наказателните съдии, мерките за неотклонение. Мярката е мотивирана с висоия брой  карантинирани заради заразяване в ковид в съда и повишения брой заболели в областта.

Председателят на административния съд в Бургас Чавдар Димитров със заповед от 19 март е въвел временни „епидемични мерки“, считано от 22 март до 2 април – присъствена форма на работа на 50 % от служителите, препоръчва на съдиите, доколото е възможно, да работят дистанционно, напомня им, че могат да отсрочват дела, запазва работата за приемане на нижа и обслужване на адвокати и граждани „на едно гише“

В Районен съд – Силистра насрочените до 2 април открити заседания могат да бъдат отлагани по преценка на съдията-докладчик заради епидемичната обстановка. Това разпорежда председателят Мирослав Христов на 22 март. Продължава дистанционната работа, за съдиите и служителите, за които е възможно, контактните минават на работа от разстояние или надомна работа.

В Районен съд – Балчик се отлагат откритите заседания от 22 март до 2 април включително. Преустановява се връчването на призовки, съобщения и съдебни книжа, да става дистанционно или по телефон.

В София засега нови заповеди няма. Но от СГС напомниха, че е в сила заповед на председателя Алексей Трифонов от края на миналата година, че отлагането на откритите заседания става по преценка на съдиите-докладчици. Във Върховния административен съд пък от началото на годината има заповед на председателя Георги Чолаков за „шахматно“ разпределение на заседателните дни на съставите по отделения.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.