Последни новини
Home / Законът / Актуална дискусия: Справедлив ли е ваксинационният процес срещу COVID-19 в България?

Актуална дискусия: Справедлив ли е ваксинационният процес срещу COVID-19 в България?

Defakto.bg

 

Колаж Фейсбук

Българска общност за либерална демокрация (БОЛД), Български хелзинкски комитет (БХК), Български център по биоетика и Сдружение Маргиналия организират дискусия онлайн на тема „Справедлив ли е ваксинационният процес срещу COVID-19 в България?“  Тя ще се състои на 30 март (вторник) от 14:00 до 15:30 ч.

Българските власти твърдят, че се справят добре не само с управлението на пандемията от COVID-19, но и с ваксинационния процес в България.  Един съществен критерий дали това е така е справедливостта, разбирана като основна обществена ценност, неподчинена на ефективността, скоростта и други критерии.

Но както обявеният през декември 2020 г. Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, така и процесът на неговото реализиране от декември досега са изпълнени с несправедливост“, казват организаторите.

Ето и темите,  които сдруженията предлагат за обсъждане в дискусията:

Дали ваксинационният план е в съответсвие с принципите и добрите практики на справедливото разпределение на ограничени здравни ресурси?

Как са взети предвид фактори като смъртност, морбидност, вероятност от заразяване, и икономическа важност на съответните приоритетни групи?

На какви принципи и политики се основава продължаващият процес на ваксинации? Кой решава, и кой би трябвало да решава всички тези въпроси, от които зависят животът и здравето ни? Какви етични дилеми трябва да се решават?

Правителството носи основната отговорност за справедливостта на ваксинационните политики, но и медиите имат своята незаменима роля в това отношение. Как я изпълняват?

Участие в дискусията ще взмета  представители на ангажираните институции, организации и публични личности: Димитрина Петрова, БОЛД , Надежда Цекулова, БХК , Ася Паскалева, Български център по биоетика, Юлиана Методиева, Сдружение «Маргиналия»

Модератор на събитието е Радослав Стоянов, БХК

Регистрация за участие в дискусията: https://bit.ly/3vXnYA1. Регистрираните участници ще могат да задават въпроси и да правят коментари. Събитието ще се излъчва пряко от Facebook страницата на Български хелзинкски комитет, както и в страниците на БОЛД и Сдружение Маргиналия.

 

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.