Последни новини
Home / Законът / ВСС ще умува дали и как да променя основните заплати и ранговете за магистратите през април

ВСС ще умува дали и как да променя основните заплати и ранговете за магистратите през април

Defakto.bg

Дали и как да се промени определянето на основните заплати и ранговете в съдебната власт – с този въпрос отново се занима днес Пленумът на ВСС. И реши на 15 април да проведе „работно“ заседание по темата (то ест не публично, без онлайн излъчване).

Точката бе внесена от бюджетната комисия на съвета, а проблемът стои отдавна. Предлаганите идеи са все в посока на намаляване на ножицата между най-ниските и най-високи магистратски възнаграждения. А Съветът за партньорство на ВСС инициира и идеи районните магистрати да получават 70 % от заплатите на районните и др.

Лозан Панов напомни, че от ноември м.г. има създадена работна група по въпроса, която обаче не е работила по него. От последвали изказвания се разбра, че е нямало и върху какво да работи.

Боян Магдалинчев цитира писма от социалното и финансовото министерства – първото предлага специалисти, които очевидно не са пряко ангажирани с механизмите на формиране на работни заплати, а МФ обявява, че въпросът не е в неговата компетентност.

Севдалин Мавров изтъкна –  – идеята е генерално да се определи каква политика ще се следва, дали ще се върви към изравняване на заплатите например. Включително и дали, в крайна сметка, ще се променя Таблица 1 (в нея се определят основните размери на заплатите по нива).

Цветинка Пашкунова напомни, че по повод разработването на правила за допълнителните трудови възнаграждения е имало проект, изпълняван от ВСС. Отделно БИПИ също има предложения за критериите и принципите на основното и допълнителните възнаграждения в съдебната власт. ВСС е бенефециент и по проект за програмното бюджетиране.

С решение днес Пленумът на ВСС реши да сключи нов едногодишен договор за външна охрана на бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“ за 45 600 лева без ДДС със „Саламандър АСО“. Сградата бе предоставена за нуждите на специализираните съдилища и прокуратури, но заради ред трудности там дори не е започнал ремонт.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.