Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за „специален прокурор“ могат да бъдат изслушвани и дистанционно

Кандидатите за „специален прокурор“ могат да бъдат изслушвани и дистанционно

Defakto.bg

На следващо заседание откриват процедурата и я спират

Пленумът на ВСС прие правила за избора на „специалния“ прокурор, който ще разследва Главния.

Докато миналата седмица при обсъждането на проекта за правила Прокурорската колегия се втренчи в това какво ще представят претендентите за невижданата длъжност – „концепция“, „виждания“, „идеи“ или нещо друго, днес кадровиците много коментираха друго. А именно – може ли някой от кандидатите да бъде изслушан онлайн, т.е. без да се явява в сградата на ВСС.

Правната комисия на съвета предлагаше такава възможност, когато са налице „обективни причини“. Както и че неявяването на кандидат не е основание за отлагане на изслушването.

Олга Керелска обяви, че онлайн представянето я притеснява – сериозните причини могат да са само карантиниране поради заболяване, но тогава изслушването трява да се отложи.

Атанаска Дишева предложи дистанционното явяване да е наистина само при карантиниране или заболяване, но не тежко. Иначе да се отлага.

Огнян Дамянов обаче напомни, че ПК е изслушала дистанционно един кандидат за делегиран прокурор, защото той е бил командирован в Хага. А такива прокурори има и в Страсбург, и в Брюксел.

В крайна сметка се прие, че неявяването на кандидат по здравословни причини може да доведе до отрагане на изслушването. А при невъзможността някой да с яви по обективни причини, да се включи онлайн.

Иначе се повтарят основно положенията от закона – за „надглавен прокурор“ могат да бъдат номинирани действащи обвинители с минимум 12 г. юридически стаж, без дисциплинарни наказания и отлична атестация. Предложения правят минимум шестима от ВСС или самите кандидати за себе си.

За изор се искат минимум 15 „за“ от Пленума на ВСС. Ако никой не е постигнал това мнозинство, се провежда балотаж между първите двама по брой гласове, ако и тогава никой не събере 15 „за“, процедурата се прекратява. Решението за избора се публикува на страницата на ВСС незабавно.

След одобряването на правилата Цветинка Пашкунова постави принципния въпрос – какво ще правим оттук нататък? Напомни за висящото дело по въпроса в Конституционния съд, както и възможността съветът да спре процедурата по избора на „надглавен прокурор“ до произнасянето на КС. Такава възможност дава чл. 54 от Административнопроцсуалния кодекс.

Георги Чолаков се съгласи. Но предложи това да остане за следващо заседание. На него и след публикуване на правилата на страницата на ВСС процедурата по избора ще бъде открита и може да бъде спряна на основание АПК. Още повече, че решението на ВСС подлежи на обжалване пред ВАС.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.