Последни новини
Home / Законът / Последно заседание на 44-то Народно събрание, което се разпуска днес

Последно заседание на 44-то Народно събрание, което се разпуска днес

Defakto.bg

В четвъртък 44-то Народно събрание ще проведе последно заседание и ще приключи пълен 4 годишен мандат. Първото му заседание бе проведено на 19-и април 2017 година.

До последното заседание се стигна без дебати –  „за“ гласуваха 109 народни представители, 40 се въздържаха и  само един депутат беше „против“.

Парламент си тръгва с  „най-ниско обществено доверие и слаба законододателна дейност“, обявиха от Съюза на юристите.

За изминалите четири години са проведени общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта, гласи отчетът на НС.

Абсурдно е,  да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са „поправка на поправката“, контрираха юристите.

За четири години Πapлaмeнтът нe нaмepи вpeмe дa изпълни peшeниe нa Бюpoтo нa Beлиĸoтo нapoднo cъбpaниe oт 15.05.1991 г. и вeчe cмe eдинcтвeнaтa cтpaнa в Eвpoпeйcĸия cъюз (EC) бeз ĸoнcoлидиpaнo зaĸoнoдaтeлcтвo, напомниха СЮБ.

44-то НС ще се запомни с  емблематичната практиката на управляващите да променят закони с преходни и заключителни разпоредби.

Това бе и парламент с най-малък  брой на юристите –  oĸoлo 27 ,  като в в състава на 22-членната Πpaвнa ĸoмиcия имаше петима депутати с иĸoнoмичecĸo oбpaзoвaниe, напомниха от Съюза и призоваха политиците за повече юристи в листите за 45-то НС.

Отиващият си парламент остави следа и с  преместването си в бившата сграда на Партийния дом, която по време на летните протести миналата бе здраво  охранявана от „народната любов“

Към премиера Борисов са били зададени 43 въпроса, той е отговорил само на 14 от тях – 9 писмено и 5 устно в зала.

По традиция се очаква последното пленарно заседание да завърши с обща снимка на всички депутати.

По-късно на пленарното заседание парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, партия „Воля“и  независимите депутати,  направиха декларация.

От ГЕРБ призоваха за повече консенсус, като и заявиха готовност да подадат ръка за национално единение след изборите с мотива, че никоя партия не е в състояние да управлява сама.

От БСП определиха 44-ия парламент като изпълнител на волята на премиера, многократно променяйки Закона за лечебните заведения и Кодекса за социалното осигуряване и определиха законодателството като лобистко.

„Обединени патриоти“ изтъкнаха ролята си на балансьор, но не пропуснаха да отбележат, че четиригодишната работа на парламента е белязана от перманентна криза и усещане за свободно падане.

Партия „Воля“ заяви, че си тръгват от парламента без нито един лобистки закон, нито назначения на държавни постове.

Заедно с тях всички депутати в залата ръкопляскаха на всички лекари, полицаи и учители заради тяхната самоотверженост в коронакризата.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева закри заседанието.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.