Последни новини
Home / Законът / Без изненади, Военноапелативният съд потвърди ареста на четирима от обвинените за руски шпиони (допълнена)

Без изненади, Военноапелативният съд потвърди ареста на четирима от обвинените за руски шпиони (допълнена)

Defakto.bg

Без изненади Военноапелативният съд се произнася по най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани по обвинение за шпионаж в полза на Русия.

Днес делата бяха четири с еднозначен финал – апелативните съдии под пагон потвърдиха задържанията под стража. Такова е решението за зам.-директора по финансите на МО полк. Петър Петров, шефа на секретната секция на Народното събрание Любомир Медаров и на служителя на „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната Димитър Влахов. Последно бе делото за мярката на Галина Илиева, която също остава в ареста. Това на съпруга й Иван Илиев, бивш ръководен кадър на военното разузнаване, после преподавател, ще е в понеделник.

Има и шести „шпионин“ – той единствен не е в ареста и само неговото име не е оповестено (разбира се, неофициално, като имената на останалите). От първоначалните изявления на говорителката на Гешев Сийка Милева миналата седмица се разбра, че този човек също е от военното разузнаване. Беше обяснено, че единственият освободен под гаранция оказвал пълно съдействие на разследването. В последвали интервюта главният прокурор Иван Гешев амбициозно сравни акцията със залавянето на историческата „Петорка от Кеймбридж“ (сочени за най-успешните руски шпиони във Великобритания, действали десетилетия).

Шетимата у нас са обвинени за шпионство по чл. 104 от Наказателния кодекс и за участие в организирана група за шпионаж по чл. 109 от НК. И двата текста са в Глава първа „Престъпления срещу републиката“. За ръководител на шпионското ОПГ военната прокуратура сочи 74-годишният Иван Илиев.

Както е известно, престъплението „шпионство“ е в събиране и издаване на държавна тайна на чужда държава или организация. А за това що е „държавна тайна“ има и произнасяния на Върховния касационен съд (включително от 2009 г., по първото гръмко дело на „руски шпиони“).

В разглеждането на мерките за неотклонение във Военноапелативния съд е впрегнат целият му състав от петима магистрати, става ясно от страницата на съда. Те започнаха от сутринта, а прокуратурата е внесла нови четири тома доказателства, сред които и преразказ на разговори от килиите на задържаните, съобщи БНР. Гледат се при закрити врата, заради класифицираната информация.

Прокурорът по делото Стоян Лазаров, зам.-шеф на Военноокръжната прокуратура,  е цитиран да казва след едно от делата:

„Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият, допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място“.

Адвокатът на полк. Петров, Петър Петков (бивш шеф на Военноапелативния съд) опонира:

„По това дело не е изяснен предметът на престъплението „шпионство“. В Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено критериите и видовете класифицирана информация. И към настоящия момент не е ясно тази, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява“.

Адвокатът на Любомир Медаров – Васил Василев коментира:

„За моя подзащитен г-н Медаров аз съм спокоен и към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат наяве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение.“

Както Де факто писа, адвокат Василев вече изпрати жалба до „надглавния прокурор“ (създаден по закон), в която настоява да бъдат привлечени към назателна отговорност Иван Гешев, Сийка Милева и военноапелативния прокурор Елин Алексов за изявленията им по висящо разследване и оповестяването на данни от СРС.

Междувременно медии съобщиха, че днес по разследването били разпитвани генерал Пламен Студенков, шеф на служба „Военна информация“ (военното разузнаване) от 2002 до 2010 г., както и заместникът му Стефан Стефанов.

След оповестяването на „шпионското“ дело двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата. Кампанията с „руските шпиони“ е натрапена на България отвън, обяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Един коментар

  1. А бе тия военни магистрати май са си направили отделни дела за всеки от групата ,за да си пишат и те и съда натовареност.Какъв смях!!!ПО ЦЕЛИ ДНИ И НОЩИ ГЛЕДАТ 5 ДЕЛА ….
    Само руски шпиони ли има в тази държава?!
    Какво ни чака още?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.