Последни новини
Home / Законът / Омбудсмантът алармира: 2000 техници, поддържащи машините за гласуване, няма да могат да участват във вота

Омбудсмантът алармира: 2000 техници, поддържащи машините за гласуване, няма да могат да участват във вота

Defakto.bg Омбудсманът  Диана Ковачева е сезирала  председателя на Централната избирателна комисия Александър Андреев за сериозен проблем, свързан с невъзможността  на граждани, ангажирани с техническата логистика на машинното гласуване,  да упражнят конституционното си право на глас.
В жалба до омбудсмана специалист,  нает от фирмата – доставчик на машините за вота е информирал, че иска да упражни правото си на глас на предстоящите избори, но трябва да гласува извън населеното място, където е регистриран (настоящ и постоянен адрес). Той посочва, че ангажиментите му са през целия изборен ден и няма да има физическата възможност да отиде да осъществи правото си на глас.

Подчертава, че се е обърнал към РИК-Плевен и към ЦИК, но оттам са му отговорили, че не попада в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласуване. В подобно положение са още около 2000 души, които отговарят за машините за гласуване като техници.

  Публично оповестих становището си, че трябва да се даде възможност на всички пълнолетни лица да гласуват, още повече, че да дадат вота си, е не само тяхно право, а и задължение. Смятам, че държавата е длъжна да осигури механизми за гласуване на всеки гражданин. Предвид
изложеното и на основание законовите ми правомощия се обръщам към Вас с препоръка да направите проверка по случая и да осигурите възможност за
упражняване на вота на гражданите, които отговарят за машините за гласуване като техници“, посочва доц. Ковачева.

Централната избирателна комисия (ЦИК)води „последователна политика на допускане на хаос, чиято цел е потискане на участието в изборите“, смята съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Изказването му беше по повод отказа на ЦИК да създаде единна електронна форма, с която хората под карантина да заявят желанието си да гласуват с подвижна урна на 4 април. „В момента решението на ЦИК препраща към сайтовете на 265 общини, където хората да проверяват как се заявява желание за гласуване“, коментира юристът Надежда Йорданова, кандидат за депутат в столичния 23 МИР.

Христо Иванов припомни проблема с видеоизлъчването от броенето на бюлетините на 4 април. Миналата седмица ЦИК реши да обжалва решението на Административен съд – София , който позволи заснемането и излъчването от отчитането на гласовете.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.