Последни новини
Home / Законът / След окончателното „Невинни“ за Пенгезов и Петков: Няма възстановяване на длъжност със задна дата, но им се дължат обезщетения

След окончателното „Невинни“ за Пенгезов и Петков: Няма възстановяване на длъжност със задна дата, но им се дължат обезщетения

Defakto.bg

Казусите на окончателното оправданите от ВКС съдии Веселин Пенгезов и Петър Петков (който вече е адвокат) стигнаха до заседание на ВСС. Съдийската колегия ще се занимае с тях във вторник.

Пенгезов и Петков са бивши председатели на Военноапелативния съд, Пенгезов бе и начело на Софийския апелативен съд. През 2014 г., по предложение на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, двамата бяха отстранени от длъжност заради тръгналото срещу тях разследване за отдавна спечелен европроект за онлайн страница на военния съд и популяризиране на дейността му. Имаше и уволнение на Веселин Пенгезов, отменено от ВАС. След промени в съдебния закон, в края на 2016 г. той бе възстановен като съдия, а Петър Петков напусна системата през 2015 г. През януари тази година Върховният касационен съд окончателно чете: „Невинни!“.

След което двамата поискаха няколко неща:  възстановяване в длъжност (за периода, в който неоснователно са били отстранени), както и обезщетения за нeвзeти зaплaти, нeпoлyчeни пpeмии, нeпoлзвaни oтпycĸи. Основанията им са в чл. 231, ал.1 от съдебния закон, че „пpи пpeĸpaтявaнe нa нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo или пpи пocтaнoвявaнe нa oпpaвдaтeлнa пpиcъдa cъдиятa, пpoĸypopът или cлeдoвaтeлят, ĸoйтo e вpeмeннo oтcтpaнeн oт длъжнocт, ce възcтaнoвявa и мy ce зaплaщa paзлиĸaтa мeждy пoлyчaвaнoтo възнaгpaждeниe пo чл. 230, aл. 5 и пълния paзмep нa тpyдoвoтo възнaгpaждeниe зa пepиoдa нa oтcтpaнявaнeтo“.

Молбите на Пенгезов и Петков бяха в съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), тя поиска и становището на правната комисия на съвета и сега е внесла казусите за разглеждане от кадровиците.

По отношение на искането за възстановяване в съдийска длъжност за периода от отстраняването на 15 май 2014 г. до 10 март 2015 г. (за Петков, чиято оставка е приета тогава) и до 29 ноември 2016 г. (за Пенгезов, който тогава е възстановен от ВСС) правната комисия е категорична – възстановяване в длъжност със задна дата не е възможно, то винаги има действие занапред. Това е възприето и от съдийската КАК, като мнозинството в нея смята и че искането на Петров в това отношение е недопустимо, тъй като той вече не е в системата.

За обезщетенията обаче и двете комисии смятат, че те са дължими. Но се изплащат от съответните административни ръководители, които за целта могат да поискат бюджетни корекции във ведомствените пера от ВСС.

Още през януари и тези искания са отправени, каза Веселин Пенгезов пред Де факто. Неговото е адресирано до председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, това на Петър Петков – до ръководителя на Военноапелативния съд Димитър Фикиин. До този момент нищо не е получено, явно се изчакват прознасянията на ВСС. Освен дължимите му възнаграждения и премии, адвокат Петков е поискал и обезщетението при напускане на системата, в която е работил над 20 години.

Неофициално засега се отхвърлят настояванията на двамата да бъдат компенсирани и за полагалите им се платени годишни отпуски. В същото време правници смятат, че те също се дължат и такава е практиката по трудови дела у нас, а има и решения на Съда на ЕС – във връзка с незаконни уволнения.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.