Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратура обвини и задържа шестима за финансови измами и пране на пари

Спецпрокуратура обвини и задържа шестима за финансови измами и пране на пари

Defakto.bg

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа шест лица за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари,  съобщиха оттам. Престъпленията ,в които са обвинени са  по чл.321, ал.З, вр.ал.2 вр. чл. 209 и по чл. 253 от НК.  Двама от задържаните са обвинени като лидери на групата.Според събраните до момента доказателства организираната престъпна група е действала от януари 2017 г., казва прокуратурата.  Нейни членове се представяли за инвестиционни посредници в дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси и въвеждали в заблуждение български граждани, че ако инвестират лични средства в покупка на акции в световно известни компании, може да реализират големи печалби.

С всеки потенциален клиент е сключван индивидуален брокерски договор и е откривана индивидуална брокерска сметка. Средствата са били превеждане на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но  в действителност те не са били инвестирани в ценни книжа, а пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Обвияемите не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

Пострадали от престъпната дейност са десетки граждани. Обвиняемите са задържани на 26.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС в София и Монтана, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

При акцията са претърсени офиси и жилища в столицата. Иззети са множество документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на  мобилни сигнали, както и луксозни автомобили – три мерцедеса и БМВ се сочи в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.