Последни новини
Home / Законът / Без протакане да бъде решен проблема с видеонаблюдението, призовава Христо Иванов

Без протакане да бъде решен проблема с видеонаблюдението, призовава Христо Иванов

Defakto.bg

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова за бързо придвижване на жалбата на Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу видеоизлъчването от броенето на бюлетините, за да може до изборите на 4 април да има окончателно решение, съобщи БТА.
В събота, 12 дни дни след като Софийският административен съд обяви заснемането и излъчването на обработването на гласовете за валидно, но  ЦИК реши да обжалва решението на  съда.  Очаква се днес, понеделник, тя да бъде депозирана във Върховния административен съд.

Делото бе заведено по  жалба на Koaлиция „Дeмoĸpaтичнa Бългapия – Oбeдинeниe“ cpeщy cъвмecтни Уĸaзaния за oбpaбoтвaнeтo и зaщитaтa нa личнитe дaнни – нa ЦИK и нa Koмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни. С тях е зaбpaнено на зacтъпници, нaблюдaтeли, пpeдcтaвитeли нa  yчacтвaщи в избopитe пapтии, ĸoaлиции и инициaтивни ĸoмитeти дa зacнeмaт пpoцeca нa пpeбpoявaнe нa бюлeтинитe и cъcтaвянeтo нa пpoтoĸoлитe, зaщoтo тoвa пpeдcтaвлявa oбpaбoтĸa нa лични дaнни.

Административен съд -София отхвърли този прочит на закона и обяви, че  помещенията, в които се извършва изборния процес са публични, предназначени за обществено ползване и систематичното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс не съдържат забрана за провеждане на наблюдение от  участници в процеса.

Това, което виждате в действията на ЦИК, е точен пример за завладяната държава. За това как едно властово статукво, което се изхранва с корупция, се опитва през институциите да се презареди въпреки желанието на гражданите за промяна. Това става чрез упорито създаване на хаос, организиране на всеки елемент от изборния процес по възможно най-непрозрачен, неубедителен начин, който да отблъсне хората от гласуване„, е коментирал Христо Иванов.
Според него ЦИК трябва да обясни мотивите си за обжалването на решението за видеонаблюдението.
Ако ние допуснем спокойно да се инвалидизират бюлетини, ако допуснем хаосът, който ЦИК създава с отчитането на машини и гласуването с хартиени бюлетини, да не бъде документиран, това означава, че ние сме съучастници в това да имаме един парламент, който не представлява желанието на българите за промяна„,смята  Иванов и добавя, че  целта е не да се обявят изборите за невалидни, а да се направи всичко възможно те да бъдат легитимни.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.