Последни новини
Home / Законът / Проверка установи: 10 активни случаи на коронавирус в бургаския затвор, всички са изолирани

Проверка установи: 10 активни случаи на коронавирус в бургаския затвор, всички са изолирани

Defakto.bg

Ръководството на затвора в Бургас своевременно е организирало и контролирало провеждането на всички дейности по прилагането на профилактични и противоепидемични мерки, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на адекватно лечение на заболелите лишени от свобода.

Това е заключението на разпоредена проверка там, информират от Министерството на правосъдието.

Поводът е публично огласен сигнал на затворник за огнище в един от корпусите, като заразените не са били изолирани и им е отказвана медицинска помощ

По време на проверката експерти от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е трябвало да установят фактите и обстоятелствата, свързани с лишените от свобода, заразени с COVID 19 в затвора в Бургас и предприетите мерки от страна на ръководството на затвора от началото на 2021 г. до настоящия момент, се казва в съобщението на МП.

Установеното:

„Медицинското обслужване на лишените от свобода се осигурява в Медицинския център при затвора-Бургас от общопрактикуващ лекар, двама медицински фелдшери и две медицински сестри. През 2021 г. в затвора с коронавирусна инфекция са диагностицирани 28 лишени от свобода. Към днешна дата излекуваните лишени от свобода в Бургас са 18. Активните случаи на коронавирус са 10, а едно лице е хоспитализирано  във външно болнично заведение. На 31.03.2021 г. ще бъде свалена карантината на 9 от тях.

Всички диагностицирани с COVID – 19 са изолирани за срок от 14 дни. Терапията на всеки от тях е назначена от лекаря. Медицински фелдшер при затвора проследява ежедневно състоянието на пациентите. Контактните лица са изолирани в самостоятелни помещения и са под медицинско наблюдение за 10 дни.

До настоящия момент в затвора в гр. Бургас не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID – 19  от външни медицински специалисти, както и ръководството на затвора не е отказвало достъп на външни лекари до заболелите лица“.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.