Последни новини
Home / Законът / Съветът за партньорство с извънредно заседание за радикалния модел на съдебната карта

Съветът за партньорство с извънредно заседание за радикалния модел на съдебната карта

Defakto.bg

Съветът за партньорство към ВСС ще заседава извънредно за моделите за реформа на съдебната карта и най-вече за радикалния модел 4, избран от мнозинството на Съдийската колегия и одобрен от Пленума на ВСС (в който заседават и прокурорите).

Това са решили днес членовете на Съвета за партньорство, в който участват кадровици и представители на магистратите. Извънредното заседание ще е на 26 април от 14 часа.

Дотук се стига след масов отпор на гилдията срещу модела, предвиждащ районните съдилища да гледат основно „ликвидните“ дела, а същинска първа инстанция да станат ОС – сериозно обръщане на подсъдността. Като за целта и районни съдии да преминат на работа в окръжните съдилища, окръжни съдии да станат апелативни и т.н., не по сегашните правила на конкурсите.

Срещу модела се обявиха от Съюза на съдиите, както и стотици магистрати. Сред тях бе и съдия Анелия Янева, избрана от колегите си да ги представлява в Съвета за партньорство. Последва съдийска подписка, в която вече са се включили над 560 съдии и е изпратена на ВСС и на Съвета за партньорство. А безпрецедентно Висшият адвокатски съвет призова адвокатите да се включат в нея и да подкрепят съдиите. Аргументите на всички са, че радикалният модел ще демотивира районните съдии, ще доведе до отлив от професията и депрофесионализация, а „обръщането“ на подсъдността ще удари върху достъпа до правосъдие.

Съветът за партньорство е вид консултативен орган на ВСС, но основната му функция е да е средище на професионалния диалог между магистрати и кадровици. То ест ВСС не е длъжен да зачете мнението на членовете на този съвет, но тогава ще му се наложи публично да се обяснява защо.

В заседанието днес са участвали Вероника Имова от ВСС и съпредседател на Съвета за партньорство, Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Анелия Янева – съдия в Софийски районен съд, Илиана Димитрова – Васева – зам.административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик, Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите в България, Радослав Димов – административен ръководител на Апелативна прокуратура – София, Росица Велкова – представител на Съдийската асоциация, Мария Павлова, в качеството й на член на Камарата на следователите,Мария Попова – председател на Административен съд – София – област. Гост е бил Евгени Иванов от Прокурорската колегия на ВСС.

Днес вниманието на „партньорите“ е било насочено основно към въпроса за формирането на пенсиите и предложение на Българската съдийска асоциация. Акцентът в него е съдиите при пенсионирането си да получават пенсия в размер между 50-80 %, която да се индексира с увеличаване на размера на възнагражденията на действащите съдии.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.