Последни новини
Home / Законът / Увеличават съдийската КАК с трима кадровици, професионалните съдии там няма да работят друго

Увеличават съдийската КАК с трима кадровици, професионалните съдии там няма да работят друго

Defakto.bg

Промени в съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) гласуваха кадровиците днес. Поводът е затруднената работа заради липсата на действащи съдии в състава й – желаещи няма, особено откакто бе решено те да съвместяват дейността в КАК с гледането и решаването на дела. В същото време именно магистратите се занимават с прегледа и одобряването на атестациите. Останалите членове са от ВСС.

Измененията са в две посоки. Първо, съставът на съдийската КАК се увеличава от 10 на 13 човека, като от петима кадровиците в състава й стават осем. Останалите петима се избират от ВКС – двама специалисти по гражданско право и по един по наказателно и търговско право, както и 1 административен съдия, избран от ВАС.

С избора на ВКС от месеци има проблем и заради  липсата на желаещи те не успяват да попълнят квотата си във ВСС. Един избран пък бе отхвърлен от Съдийската колегия, тъй като не отговаря на изискванията.

С увеличаването на присъствието на членове на ВСС част от тях директно ще се занимават и с атестациите, най-вече на граждански съдии, каза днес Красимир Шекерджиев.

„Новите“ кадровици в КАК са Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Стефан Гроздев.

Другата промяна е, че избраните в КАК действащи съдии ще изпълняват задълженията си „с откъсване от работа“ по време на едногодишния мандат в комисията. Той може да бъде повторен, с още една година.

Съдиите в КАК да не се занимават с друго бе и първоначалното решение, след създаването на важната комисия. С промени от миналата година обаче кадровиците промениха този статут и записаха, че действащите магистрати паралелно съдийтват, но с 50 % натовареност.

Сегашното „освобождаване“ от дела обаче ще важи занапред, при избора на членове на КАК.

Пенсионират почетно съдийка, бивш инспектор и кадровик

Личен почетен знак – първа степен – златен да получи съдията от СГС Мария Кузманова, гласуваха кадровиците. Тя ще бъде поощрена и спарична награда от 1000 лева.

Поводът е пенсионирането на Мария Кузманова. Тя беше член на първия състав на Инспектората, а после и член на ВСС в предния му състав.

Отказаха възстановяване със задна дата на Пенгезов и Петков

Очаквано, Съдийската колегия отказа възстановяване в длъжност със задна дата на бившите председатели на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов и Петър Петков. Пенгезов е и бивш председател на Софийския апелативен съд, в момента магистрат там. Петков е адвокат, след като напусна системата с оставка

Както Де факто писа, след бяха окончателно оправдани от ВКС, двамата настояха да бъдат възстановени на съдийските им длъжности за времето на незаконното им отстряняване. Поискаха и обезщетение за невзети заплати, неползвани премии, неползвани отпуски.

За възстановяването две комисии на съвета обявиха, че може да е само занапред. Правото на обезщетения обаче изглежда безспорно, но те се изплащат от преките им ръководители – за Пенгезов това е председателят на САС, за Петков – председателят на Военноапелативния съд.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.