Последни новини
Home / Законът / ЦИК: Съставите на секциите в чужбина са определени след консултации с партиите и Външно министерство

ЦИК: Съставите на секциите в чужбина са определени след консултации с партиите и Външно министерство

Defakto.bg

 Масови са смените на членове на СИК  в Турция, Великобритания, Германия, Гърция, Кипър, Нидерландия и Съединените щати.

Заради недоволството на българските общности в чужбина дни преди вота на 4 април, че техните доброволци не са включени в съставите на местните СИК, въпреки  положения досега труд по организацията на процеса,  Централната избирателна комисия публикува съобщение на сайта си, в което уверява, че е изпълнила закона.

465 са сформираните секции зад граница. Сменените членове на СИК зад граница са близо 140, от които над 60 – в Турция. Решението е публикувано след полунощ на сайта на ЦИК и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок след обявяването му.  Масови са смените на членове на комисиите в Турция, Великобритания, Германия, Гърция, Кипър, Нидерландия и Съединените щати.

От съобщението на ЦИК се разбира, че съставите на СИК в чужбина са определени след консултации с парламентрано представените политически партии, партиите и коалициите, които имат депутати в ЕП, без да са парламентално представени  и с Министерство на външните работи.

В консултациите са участвали  и други партии и коалиции, регистрирали кандидати за предстоящите избори.

„Тази година партиите, за разлика от други години, са направили доста пълни и широки предложения – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности. Но навсякъде, където е имало възможност, са назначавани такива лица“, заяви  говорителят на ЦИС Димитър Димитров, цитиран от БНР.

 

Цялото съобщение:

Като правоприлагащ орган, Централната избирателна комисия изпълнява нормите на Изборния кодекс при назначаване на секционните избирателни комисии извън страната. В изпълнение на чл. 102 и следващите разпоредби от Изборния кодекс на 17 март 2021 г. в ЦИК се проведоха консултации за назначаване съставите на СИК извън страната, в които участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, и на Министерството на външните работи.

В консултациите участваха и други партии и коалиции, регистрирали кандидати за предстоящите избори.

Проведените консултации за назначаване на секционни избирателни комисии извън страната приключиха при съгласие между участниците.

С Решение № 2277-НС от 22 март 2021 г. въз основа на направените предложения от участниците в консултациите, проведени на 17.05.2021 г., Централната избирателна комисия на основание чл. 57, ал. 1 т. 5, чл. 102, ал. 6 и ал. 8 и чл. 103 от Изборния кодекс назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната.

В Централната избирателна комисия постъпиха допълнителни предложения, както и предложения за смени по смисъла на чл. 105 от Изборния кодекс от парламентарно представени партии и коалиции, участвали в проведените консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии извън страната.

В Централната избирателна комисия с вх. № НС-04-01-220 от 26.03.2021 г. на основание чл. 104 ИК постъпи предложение от заместник-министъра на външните работи относно попълване съставите на секционните избирателни комисии извън страната.

С Решение № 2325-НС от 27 март 2021 г. Централната избирателна комисия измени, допълни и допусна поправка на технически грешки в Решение № 2277-НС от 22.03.2021 относно назначаване съставите на секционните избирателни комисии извън страната за изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

В чл. 104 от Изборния кодекс е уредена процедурата за попълване на незаети места „когато партия или коалиция по чл. 102 ал. 6 или 7 ИК не е направила предложение, Централната избирателна комисия не по-късно от 7 дни преди изборния ден назначава за членове на секционните избирателни комисии лица, предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи, или оправомощен от него заместник-министър“.

Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или министърът на външните работи, или оправомощеният от него заместник-министър може да правят предложенията въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна. Предложенията от организациите на българските граждани се публикуват незабавно на интернет страницата на съответните дипломатически и консулски представителства. Според чл. 105 ИК промени в предложените членове имат право да правят партиите и коалициите, както и министърът на външните работи или оправомощен от него заместник-министър. Предложението се представя в Централната избирателна комисия не по-късно 7 дни преди изборния ден Комисията извършва промените не по-късно от 5 дни преди изборния ден.

Централната избирателна комисия високо цени усилията и труда, които полагат българските граждани за организацията и произвеждането на изборите извън страната.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.