Последни новини
Home / Законът / ВАС насрочи за 2 април (петък ) делото за видеонаблюдение на изборите

ВАС насрочи за 2 април (петък ) делото за видеонаблюдение на изборите

Defakto.bg

Върховният административен съд ще разгледа казуса за видеонаблюдението при броенето на бюлетините след края на работния ден  в открито съдебно заседание в петък, 2 април.
Административно дело №3603 от 2021 г. е образувано днес по жалба на Централната избирателна комисия против решението на Административен съд –
София град, съобщават от ВАС.

С него първоинстанционният съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото пред АССГ бе образувано по жалба „Демократична България“.
Производството пред ВАС е касационно и по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да обжалва решението на Софийския административен съд (АССГ).   Решението за обжалване от комисията бе  взето  с 12 гласа „за“ и 6 „против“. „За“ гласуваха представителите на ГЕРБ и ДПС, „против“ бяха от БСП.

На 15 март Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение и видеоизлъчване от преброяването на бюлетините в идния парламентарен вот. Това стана след като Върховният административен съд задължи АССГ да се произнесе по спора.

Административен съд София -град охвърли указанията на ЦИК , според които политическите наблюдатели и застъпници на пратиите „не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес“.

Съдииите приха,   че  помещенията, в които се извършва изборния процес са публични, предназначени за обществено ползване и систематичното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс не съдържат забрана за провеждане на наблюдение от  участници в процеса.  Прозрачността е сред основните принципи, върху които се осъществява упражняването на избирателното право и тя изключва стеснителното тълкуване на правомощията на участниците в процеса извън административните органи, посочи АССГ.

Гарантираното право на застъпници, наблюдатели, представители на участващи в изборите партии да присъстват на броенето имплицитно съдържа в себе си правото да разпространяват информация за възприетото от тях и да използват технически средства за запис на наблюденията им, се казва в решението. Друг аргумент, е  че  сигурността на личните данни на избирателите не е застрашена, тъй като бюлетините, чието преброяване ще се контролира чрез видеонаблюдението, не съдържат такива данни.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.