Последни новини
Home / Законът / ВАС насрочи за 2 април (петък ) делото за видеонаблюдение на изборите

ВАС насрочи за 2 април (петък ) делото за видеонаблюдение на изборите

Defakto.bg

Върховният административен съд ще разгледа казуса за видеонаблюдението при броенето на бюлетините след края на работния ден  в открито съдебно заседание в петък, 2 април.
Административно дело №3603 от 2021 г. е образувано днес по жалба на Централната избирателна комисия против решението на Административен съд –
София град, съобщават от ВАС.

С него първоинстанционният съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото пред АССГ бе образувано по жалба „Демократична България“.
Производството пред ВАС е касационно и по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да обжалва решението на Софийския административен съд (АССГ).   Решението за обжалване от комисията бе  взето  с 12 гласа „за“ и 6 „против“. „За“ гласуваха представителите на ГЕРБ и ДПС, „против“ бяха от БСП.

На 15 март Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение и видеоизлъчване от преброяването на бюлетините в идния парламентарен вот. Това стана след като Върховният административен съд задължи АССГ да се произнесе по спора.

Административен съд София -град охвърли указанията на ЦИК , според които политическите наблюдатели и застъпници на пратиите „не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес“.

Съдииите приха,   че  помещенията, в които се извършва изборния процес са публични, предназначени за обществено ползване и систематичното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс не съдържат забрана за провеждане на наблюдение от  участници в процеса.  Прозрачността е сред основните принципи, върху които се осъществява упражняването на избирателното право и тя изключва стеснителното тълкуване на правомощията на участниците в процеса извън административните органи, посочи АССГ.

Гарантираното право на застъпници, наблюдатели, представители на участващи в изборите партии да присъстват на броенето имплицитно съдържа в себе си правото да разпространяват информация за възприетото от тях и да използват технически средства за запис на наблюденията им, се казва в решението. Друг аргумент, е  че  сигурността на личните данни на избирателите не е застрашена, тъй като бюлетините, чието преброяване ще се контролира чрез видеонаблюдението, не съдържат такива данни.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.