Последни новини
Home / Актуално / ВАС отмени отнетия допуск до тайни информации на президентския съветник Милушев, връща за ново разглеждане

ВАС отмени отнетия допуск до тайни информации на президентския съветник Милушев, връща за ново разглеждане

Defakto.bg

И Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по казус, свързан с президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев.

След като през ноември миналата година Софийският районен съд обяви за незаконен неговия арест на 9 юли, деня на десанта на спецппрокурори, военни обвинители и служители на Бюрото за защита на „Дондуков“ -2, сега тричленен състав на ВАС отменя решение за отнемане на допуска на Милушев до класифицирана информация.

Делото пред ВАС е секретно и дори решението по него не е публично, заради грифа на материалите. Диспозитивът му обаче гласи: „Отменя решението на Държавната комисия за сигурността на информацията, с което е потвърден отнетият допуск за класифицирана информация на Илия Милушев и връща делото на ДКСИ за ново разглеждане„. Това научи Де факто от адвокатката на съветника Атанаска Каракашева.

Въпреки че мотивите на върховните съдии не са известни, изводът се натрапва – процедурата за допуска очевидно също не се е развила по правилата. И сега ДКСИ ще трябва да я повтори. Обичайно в подобни случаи става дума за немотивираност и игнориране на фактите за обявените за „ненадеждни“. Отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация е постановено от ДАНС, следващата „инстанция“ е ДКСИ. Последната дума в тази процедура е на Върховния административен съд.

Милушев бе лишен от достъп до „тайни“ материали пак тогава, през юли 2020 г., по същата схема като с ареста. И задържането, и отнемането бе свързано с твърдения за „секретни“ документи.  За това първо се спрягаше обвинение за разгласяване на държавна тайна, а на 10 юли пpeзидeнтcĸият cъвeтниĸ вeчe бe oбвинeн зa дpyгo – чe пoдбyдил бивш paзyзнaвaч дa мy пpeдocтaви дoĸyмeнти c гpиф, ĸoитo тoй щял дa пpeдaдe нa пpeзидeнтa Paдeв, c цeл “пpичинявaнe нa вpeдa нa пpeдceдaтeля нa Дъpжaвнa aгeнция “Paзyзнaвaнe” Aтaнac Aтaнacoв”, нaй-вeчe ĸaтo ce пocтaвят пoд cъмнeниe pъĸoвoднитe мy ĸaчecтвa. Впоследствие се разбра, че и документи няма, в кабинета на съветника били открити проекти.

Миналата година пред медии адвокат Каракашева цитира какво пише в акта на ДАНС:

„Осъществяване на дейност против националната сигурност, териториалната цялост и суверенитета на страната или целяща насилствена промяна на конституционно установения ред. Ненадеждност заради факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на лицето. Това са правните основания, които са посочени в административния акт, с който ДАНС му е отнел допуска до класифицирана информация“.

Решението на ВАС е поредното в скандала от миналия юли. На две инстанции съдът вече обяви за незаконен и ареста на президентския секретар Пламен Узунов. Мотивите за него и Милушев са сходни – полицията е щракнала белезниците без каквито и да е конкретни данни за извършени престъпления. В делото на Илия Милушев пред СРС бе станало ясно, че е имало устно нареждане на прокурор за това.

От юли м.г., след като съветникът бе освободен срещу парична гаранция, процесуално-следствени действия с него не са извършвани. Делото се води от столичната военноокръжна прокуратура.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.