Последни новини
Home / Законът / Държавният департамент на САЩ за България: Полицейско насилие, корупция, натиск над медиите, проблеми с правата на човека

Държавният департамент на САЩ за България: Полицейско насилие, корупция, натиск над медиите, проблеми с правата на човека

Defakto.bg

Държавният департамент на Съединените американски щати (САЩ) публикува годишните доклади за състоянието на човешките права по света за 2020 г.

Резюме от документа  България е публикувано на сайта на американскто посолство в София.  В него е посочено, че България има съществени проблеми, свързани с правата на човека: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите,  връщане на бежанци или търсещи убежище лица,  тежки корупционни деяния, престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми,  насилие срещу деца, престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ).

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността, посочва докладът.

„Въпреки че конституцията и законът забраняват произволните арести и задържане, има случаи, в които полицията злоупотребява с това право“, пише още в него.   Отбелязано е  полицейското насилие срещу протестиращи през 2020 г., които настояваха за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Посочени са случаите с Димитър Педев и журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи, а после властите отказаха да разследват  това.

Споменат е и случаят на 30-годишния Николай Илков, който е спрян от полиция през февруари 2020 г., но след проверката отказва да влезе в полицейската кола. След това трима полицаи го хващат, а четвърти му нанася побой.

Цитирани са примери за наказателно преследване с цел потискане свободата на словото и действия срещу критици на правителството.

Споменават се и за опити за контрол върху редакционните политики на обществено финансираните БНТ и БНР посредством „политизирано влияние върху тяхното ръководство“.

Докладът споменава също уволненията на журналисти от Нова телевизия, когато собственик беше близкият до правителството бизнесмен Кирил Домусчиев; съдебното преследване срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев.

В документа на Държавния департамент е отбеляязано още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

Документът на Държавния департамент споменава и потискането на свободата на словото с аргумента, че се разпространяват фалшиви новини. Конкретно е записан случаят с председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която беше обвинена заради предупрежденията си, че може да има дефицит на определени лекарства.

Годишният доклад споменава лошите условия в затворите и местата за задържане.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.