Последни новини
Home / Законът / Камен Каменов е новият районен прокурор на Враца

Камен Каменов е новият районен прокурор на Враца

Defakto.bg

Единодушно, със 7 „за“ Камен Каменов бе избран за районен прокурор на Враца. На заседанието на Прокурорската колегия не бяха Иван Гешев и Калина Чапкънова, които са в отпуск.

Каменов е обвинител от 2000 г., зам.-районен прокурор от 2001 г., завършил е СУ „Св. Климент Охридски“. Бе единствен кандидат.

Пред кадровиците отчете, че РП-Враца вече е окрупнена с бившите районни прокуратури в Мездра, Бяла Слатина, Оряхово, Козлодуй. Част от тях нямат върнати дела, други – само по 1. По 1 оправдателна присъда е имало в Козлодуй и Мездра, 0 – в останалите. Като слабости изтъкна недостатъчен контрол върху разследващите и последвали неоснователни искания за удължаване на сроковете, преобразуване на бързи производства, най-вече  медийната политика. Преобразуването на бързите производства е било заради повреда на уреда, с който се е измервало съдържанието на алкохол в кръвта, но той вече е поправен.

„Медиите в днешно време имат своето място, не можем да не им предоставяме нашата гледна точка, а тя е активната работа по всеки случай. Ще изготвяме прессъобщения за всеки по-значим успех в дейността на прокуратурата, за най-важните дела ще даваме брифинги, без да изпадаме в излишни подробности и да злоупотребим със следствената тайна“, каза Каменов пред колегията.

Отговорил е на въпроси на БИПИ. Посочил е, че одобрява окрупняването на районните прокуратури, че изнасянето на материали от разследването може да става с разрешение от наблюдаващия прокурор и при прецизен баланс между следствената тайна и обществения интерес, определя като излишна фигурата на „надглавния“ прокурор, обявява се за законодателни промени у нас за европейската заповед за арест сред решението на СЕС. Смята също и че максималният 3-месечен срок за извършване на проверки понякога е недостатъчен.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.